Това заяви здравният министър.

Ние сме в добра координация с управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България. Даже вече имахме една среща. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод днешното заседание на ръководството на сдружението, на което се обсъжда възможността за национален протест на 15-и януари.
„За да направим анализ на състоянието на държавните болници, разгледахме областните потребности от здравни грижи. На тази база естествено направихме анализ и на финансовото състояние на общинските болници. Това, което държавата може да направи, в лицето на МЗ, е да подпомогне там, където е необходимо общинските болници да бъдат оптимизирани и преструктурирани. Това обаче може да бъде извършено само по решение на общинските съвети“, поясни министър Ананиев.
По думите му Министерството на здравеопазването може да отпусне помощ от шест милиона лева на общинските лечебни заведения. „Това става по една специална наредба, по която ние можем да подпомагаме общинските болници за определен тип дейност. Това обаче може да стане само в контекста на преструктурирането на общинските болници. Има болници, които работят много добре, но има и други, които могат да бъдат преструктурирани като ДКЦ-та с от 10 до 20 легла. Това например може да се случи в Белоградчик“, каза още министър Ананиев.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече