Причината е, че е извън определените в бюджета на касата финансови параметри.

Това мнение изрази здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол.
Той отговори на питане на депутата от БЛС проф. Георги Михайлов, свързано с надлимитната дейност на лечебните заведения. „Дейности извън бюджета и правилата за закона на бюджета на НЗОК не могат да се считат за отчетена дейност в Националната здравноосигурителната каса“, заяви министър Ананиев.
Той представи подробна справка за общата стойност на увеличението на разходите по бюджета на НЗОК за 2017 година. „При планирани по закон 798 милиона лева за лекарства, от НЗОК са заплатени 986 милиона лева или 187 милиона лева повече разходи от предвидените. А при 1,457 млрд. лева за болнична помощ, от НЗОК са заплатени 1,695 млрд. лв. или 238 милиона лева повече. Цялата законова отчетена дейност е заплатена на лечебните заведения, и за лекарствата“, отчете здравният министър, като подчерта, че са спазени параметрите на бюджета на здравния фонд.
В реплика проф. Михайлов посочи, че разходите за изплащане на болнична помощ спрямо лекарства и медицински изделия са дебалансирани. Според него е нужен цялостен дебат за модела на здравеопазването у нас.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече