Връзката между лошия въздух и хормоналните нарушения

Въздухът, който момичетата в тийнейджърска възраст дишат, може да доведе до нередовен менструален цикъл. Добре документирани негативни здравословни ефекти от замърсяването на въздуха включват безплодие, метаболитен синдром и синдром на поликистозните яйчници. Това изследване е първото, което показва, че излагането на замърсен въздух сред тийн момичетата (на възраст 14-18) е свързано с леко завишени рискове от нередовна менструация и по-удължен период за възстановяване на тези нарушения в гимназиалната или в ранната възраст.

„Докато замърсяването на въздуха е свързвано със сърдечносъдови и белодробни заболявания, това изследване показва, че и други системи, като репродуктивната ендокринна система, може също да се засегне”, казва съавторът д-р Шрути Махалингая (Shruthi Mahalingaiah), асистент професор по акушерство и гинекология в Медицинския университет в Бостън и акушергинеколог в Бостънския медицински център.

Менструалният цикъл е чувстветелен към хормонални промени. Замърсяването на въздуха от прахови частици е показвал хормонална активност и преди, но не се е знаело дали това замърсяване има връзка с редовността на менструалния цикъл. До днес.

Изследователите ползвали данни за здравословното състояние и местоположението на реципиентите, събирано в изследването „Nurses' Health Study 2” плюс показателите за замърсяване на въздуха от ЕРА-мониторингова система за качеството на въздуха, за да наблюдават участниците през определени времеви периоди. Те откриват, че излагането на замърсен въздух в гимназиалните години корелира с редовността на менструалния цикъл.

Изследването е поместено в списание Human Reproduction.

Превод: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече