Какво представлява алфа-липоевата киселина?
Защо броколите и спанакът са толкова здравословни? Съдържат фибри, витамини и минерали, но и други важни химични компоненти, сред които и антиоксиданти – като напр. алфа-липоевата киселина (АЛК).
Многото ползи от антиоксидантите и високооксидантните храни включват борба с различни възпаления, борба с рака и сърдечносъдовите заболявания, предпазване от депресия и когнитивни нарушения и пр.
Алфа-липоевата киселина е съединение, открито в растителни храни, които често консумираме, които пречистват свободните радикали, борят се с възпаленията и забавят процеса на стареене. Но най-популярната полза на АЛК е да лекува диабета по естествен път.
Човешкият организъм също произвежда малки количества АЛК, въпреки че концентрацията в кръвния поток се покачва значително, когато се храним здравословно. Тя изобилства естествено в храни като зелените зеленчуци, картофите и определени видове мая, но може и да се произведе изкуствено в лаборатория, и да се приема като хранителна добавка.
Как работи алфа-липоевата киселина?
Алфа-липоевата киселина се намира в тялото, но се и синтезира при растения и животни. Присъства във всяка телесна клетка и помага глюкозата да се превърне в „гориво” за тялото. Дори да си произвеждаме сами част от нея, консумирането на антиоксидантна храна, богата на АЛК, увеличава количеството, циркулиращо в тялото.
Най-ценната роля на АЛК е борбата с ефекта от свободните радикали – опасни биопродукти на химични реакции, които се формират по време на процеса оксидиране. Вътре в клетките, АЛК се превръща в дихидролипоична киселина, която има предпазен ефект върху нормалните клетъчни реакции.
Тъй като оксидацията е процес, който се извършва в тялото с течение на времето поради естествени химически реакции като хранене и движение, но и чрез замърсена околна среда и токсини, определени компоненти могат да станат много реактивни и да увредят клетките. Понякога това предизвиква абнормалните клетки да растат и да се размножават, или да забавят метаболитната ефективност и да променят невронната сигнализация.
Както при другите антиоксиданти, АЛК помага в забавянето на клетъчното увреждане – основна причина за рак, сърдечни заболявания и диабет. Помага на тялото да възстанови нивата на основни витамини и да усвоои карбохидратните молекули, превръщайки ги в използваема енергия.
В допълнение, АЛК действа като синергист с витамините от група В, които са необходими за превръщането на всички макронутриенти от храната в енергия. И тя е синтезирана и свързана към протеиновите молекули, карайки ги да действат като ко-фактор за няколко важни митохондриални ензими.
АЛК е уникална с това, че е едновременно водно и мастно разтворима. Тя действа като „хелатор на тежки метали”, обвързвайки се с метали (наричани също токсини) в тялото, включващи живак, арсен, желязо и други форми на свободни радикали, които си проправят път в кръвния поток през водата, въздуха, химичните продукти и храната.
АЛК може също да увеличи количеството на един от най-мощните клетъчни антиоксиданти, познат като глутатион, заедно с енергийния метаболизъм. Ето защо някои атлети ползват АЛК добавки за повишаване на физическия пърформанс.
ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

Бори се с диабета и диабетните усложнения
Тъй като АЛК предпазва клетките и невроните, включени в производството на хормони, тя предпазва срещу диабет. АЛК е приета като ефикасно лекарство в лечението на диабетна дистална сензорно-моторна невропатия, която засяга около 50% от диабетно болните. Като хранителна добавка, АЛК повишава инсулиновата чувствителност и предпазва срещу метаболитен синдром – термин, даден на редица състояния като високо кръвно налягане, висок холестерол и високо телесно тегло.
АЛК се използва за редуциране на усложненията и симптомите на диабета, причинен от нервна увреда, включващи изтръпване в краката и ръцете, кардиоваскуларни проблеми, нарушения в зрението, болки и подувания. Ето защо тя трябва да е част от всеки диабетно диетичен режим, за да лекува тези често срещани нарушения. Хората, които имат периферна невропатия като страничен ефект на диабета, могат да се почувстват облекчени от симпоми като болка, парене, сърбеж, тръпнене и безчувственост.
Огромна полза от АЛК добавките при диабета е намаления риск от невропатични усложнения, които засягат сърцето, тъй като около 25% от диабетно болните развиват сърдечносъдова автономна невропатия. Тя се характеризира с намалена вариабилност на сърдечния ритъм и се свързва с повишен риск от смъртност при хора с диабет.
Запазва здравето на очите
Оксидативният стрес може да навреди на очния нерв и да причини проблеми със зрението, особено при хора с диабет или в напреднала възраст. АЛК е използвана успешно в контрола на симптоми при свързани с очите нарушения, включително загуба на зрение, макулна дегенерация, увреда на ретината, катаракта, глаукома и болест на Уилсън.
Дългосрочната употреба на АЛК има положителен ефект срещу развитието на ретинопатия, понеже липоевата киселина спира оксидантното увреждане, водещо до промяна на ДНК в ретината.
Предотвратява загубата на памет и когнитивния спад
Заради антиоксидантните качества на АЛК, някои лекари я ползват като допълнително помощно средство срещу невронни нарушения, загуба на паметта, моторно увреждане и промени в когнитивната функция. АЛК си проправя лесно път до мозъка чрез преминаване на кръвно-мозъчната бариера, където предпазва деликатната мозъчна и нервна тъкан. Също може да се използва в превенцията на инсулт и старческа деменция.
Помага за стимулацията на глутатион
Глутатионът е приет за най-мощния клетъчен антиоксидант, тъй като е решаващ за имунитета, клетъчното здраве и предотвратяване на заболяванията. От 300 до 1200 мг АЛК на ден може да увеличи способността на глутатиона да регулира телесния имунен отговор и да се бори със заболявания като диабет/инсулинова резистентност или дори HIV/СПИН. При възрастни, добавката на АЛК се възприема положително при пациенти със синдром на имунен дефицит и сериозни вируси, като възстановява нивата на глутатион в кръвта и подобрява функционалната реактивност на лимфоцитите към Т-клетъчните митогени.
Предпазва от кожни увреждания
Като става дума за борбата с физическите следи на кожно стареене, кремове за локално приложение с 5% АЛК спомагат за редуциране на фините линии причинени от излагане на слънцето. Увреждането на кожата е един страничен ефект от високото количество свободни радикали, заради което се казва, че антиоксидантните плодове и зеленчуци ни правят да изглеждаме по-млади.
Източник: www.draxe.com
превод: Анелия Николова
Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече