Целта е да се повиши информираността на обществото и да се вземат мерки, свързани с болестта.

Инициативата за отбелязването на Международния ден на епилепсията е на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE). Тя се провежда всеки втори понеделник от месец февруари и е посветена на хората с тази диагноза, за да се повиши информираността и да се насърчат мерки за преодоляване на медицинските и социални проблеми, свързани с болестта.
С епилепсия живеят около 65 милиона души по света. Броят им в България е над 70 000 души, припомнят от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).
В България хората с епилепсия посрещат деня със смесени чувства и много нерешени проблеми, посочва Веска Събева, председател на АРДЕ. Затрудненията започват още с поставянето на диагнозата, защото у нас има твърде малко лекари, специалисти по епилепсията, и те са съсредоточени основно в София, Варна, Пловдив и Плевен. За хората в по-малките населени места достъпът до медицинска помощ е силно затруднен. Освен това, в провинцията скъпите изследвания обикновено се правят за сметка на пациентите. Труден е достъпът до ПЕТ-скенер и ЯМР. Генетични изследвания не се правят, а те могат да дадат важна информация за причините и прогнозите за заболяването, посочват още от асоциацията.
По отношение на лечението, от там допълват, че от 9 години в България няма нови молекули за лечение на епилепсия, а новите медикаменти за резистентните форми на болестта не влизат в страната ни. Информация за новите методи за лечение рядко достига до хората с тази диагноза и като цяло борбата за съвременно лечение е оставена на самите тях, отбелязва Веска Събева.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече