За момента няма движение по поставените от тях искания.

Това обяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев (на снимката). От сдружението на общинските болници не изключват възможността за нови протести, като обясниха, че в момента се събират подписи от населението по места в подкрепа на този тип лечебни заведения.
По думите на д-р Тотев в момента се спекулира с понятията преструктуриране и лош мениджмънт, а целта е да оправдаят действията на управляващите.
Преди месеци от сдружението представиха конкретния искания, с които да се стабилизират общинските болници, като впоследствие организираха протести, а малко по-късно бяха проведени и редица срещи с представители на НЗОК, здравната комисия в парламента и Министерство на здравеопазването. „Много срещи от протеста до момента успяхме да реализираме, много разговори се проведоха, но резултат няма“, заяви д-р Тотев. Той изрази и известни притеснения спрямо изявената готовност от здравния министър за създаване на нов модел на здравеопазване. „Ако така се препуска за нещо толкова важно, неизвършено в последните 15 години, има риск от една страна да се направи по-голяма грешка, а от друга – времето от 3 месеца за нас е решаващо, ние просто няма можем да го дочакаме“, заяви той.
От своя страна председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров заяви, че общинските болници са целенасочено убивани в продължение на десетилетия. „Днес сме все по-близо до края на общинското здравеопазване“, категоричен бе той. По думите му унищожаването на общинските лечебни заведения се случва чрез три „инструмента“, а именно – налаганите лимити на болниците, националната здравна карта и медицинските стандарти, и проблемите в тях са именно резултат от тази политика.
Според него общинските болници са дискриминирани спрямо държавните лечебни заведения и тези със смесена държавна собственост, които са привилегировани. Той заяви още, че обявените от МЗ 30 милиона лева субсидия за общинските болници на практика е за дейност, която те така или иначе заработват. „Стотинка не е получена до момента, а трябваше да ни преведат траншове за първите месеци за пари, които ние сме се заработили“, заяви и д-р Тотев.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече