провеждат годишна среща от 16-18 февруари 2018г. в Брюксел, Белгия.

Срещата се организира от Европейската лига срещу ревматизма (European League Against Rheumatism – EULAR). Всяка година събитието е посветено на различна тема, с ключови представители, които изнасят доклади, водят дебати и уъркшопи в три поредни дни. Мотото на тазгодишната конференция е: „Не отлагай, свържи се днес!” и засяга превенцията и ранната диагностика на ревматичните и мускулно-скелетни заболявания (RMDs) при деца и възрастни, както и достъпа до терапия.
Смята се, че повече от 120 милиона души в Европа са засегнати от ревматоидни заболявания, или една четвърт от всички европейци. Съотношението жени – мъже е 60 на 40, като се предполага, че при жените до голяма степен играе роля хормоналният фактор.

Ревматичните болести включват повече от 200 нозологични единици, като се започне от различни видове артрит, премине се през остеопорозата и се стигне до системните болести на съединителната тъкан. Мускулно-скелетните заболявания и състояния са също голяма група, включваща над 150 различни медицински състояния, които обикновено са прогресивни и свързани с болезненост. Мускулно-скелетните заболявания с най-голямо социално и икономическо значение са: остеоартрит, ревматоиден артрит, травми на крайниците, остеопороза и увреждане на гръбнака.

Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече