Учени откриха начин да направят туморите в дебелото черво „видими” за имунната система.

Изследователи от Института за изследване и биомедицина в Барселона (IRB) са създали миши модел, който имитира рак на дебелото черво в напреднал стадий. Този модел им е позволил да изследват за първи път реакцията на имунната система.Имунотерапията, основаваща се на стимулирането на имунната система срещу раковите клетки, се превърна бързо в мощно средство за лечение на меланома и рак на белия дроб. Повечето тумори на дебелото черво не реагират на този вид терапия. Предвид тези факти, хипотетично е било прието, че този вид тумори са просто „невидими” за имунната система. В изследване, публикувано на 15.02.2018г. в списание Nature, екип, оглавяван от Едуард Батие (Eduard Batlle) от IRB (на малката снимка) обяснява, че за „слепотата” на имунната система към рака на дебелото черво, е отговорен хормонът TGF-beta (трансформиращ растежен фактор).
"Малкото клинични имунотерапевтични изпитания върху пациенти с най-често срещания подвид на рака на дебелото черво не даваха добри резултати, и ние не разбирахме защо това се случва,” обяснява Едуард Батие.
Чрез потискане активността на TGF-beta, клетките на имунната система инфилтрират и разпознават тумора на дебелото черво, борят се с рака и дори спират метастазирането в черния и белия дроб в предклинични модели на мишки. Още повече, учените са демонстрирали как комбинацията от TGF-beta инхибитор и настоящи имунотерапии подпомага антитуморния ефект, позволявайки на имунната система ефикасно да отстрани вече установени метастази, които в противен случай биха довели до смърт в кратък период.


Модел, който имитира агресивен човешки рак на дебелото черво
Ученият Даниеле Тауриейо (Daniele Tauriello) и главен автор на статията, предизвиква в мишки четири от най-често срещаните мутации на напреднал стадий на човешки рак на дебелото черво. „Разработката на животински модел ни отне четири години, но пък накрая успяхме,” казва той.
След като сходството на мишите тумори с човешките се потвърждава, учените правят биобанка с органоиди на туморни клетки – 3D мини-тумори – и после ги присаждат контролирано в имунокомпетентни мишки. "За изследванията на имунната система, туморът трябва да е с миши произход, иначе животното ще го отхвърли,” обяснява Тауриейо. Този животински модел, който наподобява напълно основните характеристики на метастазиралия рак на дебелото черво при хора, позволява на учените да изследват как раковите клетки се изплъзват на имунната система.


Отвъд рака на дебелото черво
Между 40 и 50% от пациентите с рак на дебелото черво имат рецидиви с метастази предимно в черния и белия дроб. „В момента, в който се постави диагноза рак на дебелото черво в напреднал стадий, онколозите остават без достъп за ефективно лечение срещу болестта,” обяснява Едуард Батие.
Това изследване проправя път към създаването на първото имунотерапевтично лечение за пациенти с метастатичен рак на дебелото черво и за онези, с лоши прогнози, но които още не са развили метастази.
„Онколозите и фармацевтичните компании скоро ще започнат да правят тестове, които комбинират TGF-beta инхибитори, които вече са в клинична употреба, с имунотерапии. Убедени сме, че за много пациенти, страдащи от това заболяване, тази терапевтична стратегия ще бъде от помощ,” допълва Батие.
В същия контекст, списание Nature публикува още едно изследване, което касае липсата на имунен отговор към имунотерапията при пациенти с рак на пикочния мехур. Проведено от американска фармацевтична компания, изследването достига до същия извод като на екипа на Батие. „Това второ проучване показва, че приложението на нашето откритие се простира отвъд рака на дебелото черво. Оказва се, че много видове тумори ползват една и съща стратегия, за да останат незасегнати от имунната система. Пациенти с такива тумори също могат да се възползват от имунотерапиите, основаващи се на потискането на хормона TGF-beta,” казват учените от IRB в Барселона.

Превод: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече