Отчита завишена заболеваемост от хепатит А.

Завишена заболеваемост от хепатит А в Кюстендил, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Само от началото на годината са регистрирани 13 болни в Кюстендил и трима в Дупница. Все още не говорим за епидемия, коментира пред Дарик д-р Динко Динев от здравната инспекция. Той посочи, че има диагностицирани няколко ученици от различни учебни заведения.
“При хепатита има цикличност през 7-8 години. В Кюстендил последното повишение на заболеваемостта е от 2010 г. Това е болест на мръсните ръце и необходимо да се спазва лична хигиена“, заяви той.
„Болните през тази година са от различни квартали, до момента няма и установена пряка връзка по между им. Първите симптоми са пожълтяване на склерите на очите, урината потъмнява и затова първо тя се изследва, за да се установи заболяването”, коментира д-р Динев.
От РЗИ-Кюстендил са предприели необходимите мерки за превенция. Изследват се ежеседмично всички водоизточници, като пробите към момента са чисти по микробиологични показатели.
След сигнал до Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, оттам извършват проверки по всички детски градини и ясли, училища. Дадени са предписания за завишаване на контрола на хигиената и се прави дезинфекция.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече