Събра на 24 февруари над 400 лекари от цялата страна в Пловдив.

Организирана от Алпен Фарма България и Европейското общество по интегративна медицина, конференцията напълни Драматичния театър на Пловдив с над 400 ОПЛ и тесни специалисти, за да се запознаят с Шуслеровите соли и хомеопатията в контекста на общата практика и антибиотичната резистентност.
Модераторите на конференцията д-р Папазова и д-р Капинчева приветстваха присъстващите и прочетоха поздравителен адрес от НСОПЛБ, БЛС, БФС, БЗС, АЛХБ и Института по хомеопатия и интегрално развитие.


Д-р Мария Папазова, холистичен лекар


Д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат, Варна
Директорът на Алпен Фарма България д-р Нонна Петрова потопи присъстващите в емоционална и деликатна изповед върху агресивната манипулация срещу хомеопатията като обърна оптимистичен поглед към новостите и вярата за по-добро бъдеще.


Д-р Нонна Петрова, директор на Алпен Фарма България
В подкрепа на нейните думи бе и премиерното за България излъчване на документалния филм Just one drop на австралийския режисьор Лаурен Шитен, създаден в отговор на нападките срещу хомеопатията в различни държави през последните години. Филмът разсейва митовете и погрешните схващания за хомеопатията като лечебен метод. И за украинския професор д-р Инга Митюряева това бе първо посещение у нас. Тя гостува на конференцията специално, за да представи ефективността на терапията с Шуслерови соли, доказана в две клинични проучвания, едното от които самата тя е ръководила.


Проф. Инга Митюряева, педиатър, Украйна
Научната част се допълни още и с изследване на Лабораторията по биохимия на Медицинския университет във Варна. В доклада си гл.ас. Оскан Тасинов от Катедра по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика, МУ – Варна, подробно анализира положителните резултати от изследвания върху клетъчната пролиферация на макрофаги и генната експресия на протеини от метаболизма на Fe3+, антиоксидантни ензими и провъзпалителни цитокини при внасяне на Шуслерова сол №3 Ferrum phosphoricum D12 на Немския хомеопатичен съюз, сравнено с плацебо контролната група! Изследването продължава. Темата предизвика оживление сред присъстващите и доведе след себе си въпроси, на които младият специалист отговори.
Друга научна гледна точка разви маг. фарм. Антон Вълев, председател на националната аптечна камара, който говори за усилването на сигнала в терапията с Шуслеровите соли.


Гл. ас. Оскан Тасинов, д.б., МУ Варна
Практическата част беше също подбрана така, че да предостави разнообразие от актуални теми и практически съвети. Метаболитни нарушения, вирусни и херпесни инфекции, детоксикация и проблеми от гинекологичната практика бяха представени от специалистите д-р Янев, д-р Несторов, д-р Юрукова, д-р Маждракова и д-р Топчиян, които облягайки се на клиничния си опит, резюмираха доста чести прояви на заболявания, излекувани с помощта на хомеопатия и Шуслерови соли.


Д-р Иван Несторов, лекар хомеопат, ЦОПХ, София


Д-р Димитър Янев, УНГ специалист, хомеопат и Шуслеров терапевт, Бургас


Д-р Антоанет Топчиян, акушер-гинеколог и Шуслеров терапевт

Друга тема на форума, която направи впечатление, бе темата за личната отговорност на лекарите към собственото им здраве. Лекторът, д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, описа здравословните рискове, пред които всеки лекар е изправен и алтернативите в начините за справяне с тях. Различното в случая беше употребата на психологичния инструментариум при оплаквания, извън обсега на медицинската симптоматика, но водещи до органови заболявания.


Д-р Дора Пачова, магистър по Хомеопатична терапия, председател на АЛХБ

Очаквайте още подробности по темите на конференцията.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече