Проучване показва ролята на чревните възпаления в развиването на сърдечносъдовите заболявания.

Изследователите д-р Мохамед Пануар (Muhammad Panhwar) и д-р Махазаран Джинвало (Mahazarin Ginwalla - на малката снимка) от Кардиологичната болница в Кливланд, Охайо, обобщиха на годишната среща на Американския колеж по кардиология изследване, направено сред повече от 22 милиона пациенти, показващо силна връзка между възпалителните заболявания на червата (Inflammatory Bowel Disease - IBD) и развитието на сърдечна болест, водеща до инфаркт.
Възпалителният процес отдавна е признат като ключов в развитиването на сърдечни болести. IBD e събирателен термин за две хронични възпалителни заболявания, които засягат гастроинтестиналния тракт – улцеративен колит и болест на Крон. Докато проучванията показваха ясен повишен риск от сърдечни болести сред други хронични възпалителни заболявания като лупус и ревматоиден артрит, връзката при пациенти с IBD не е била ясна.
В изследването, лекарите Пануар и Джинвало използват за индикатор на сърдечна болест инфаркт на миокарда. Те ползват IBM's Explorys – огромна база данни, която обобщава електронни анамнези от 26 здравни системи в САЩ.
Тригодишното проучване заключава, че при повече от 22 милиона оценени пациенти, инфарктът е бил почти два пъти по-чест при пациенти с IBD (5.9% при пациенти с IBD сравнено с 3.5% при пациенти без IBD). Открива се също, че традиционните рискови фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, диабет и тютюнопушене, са също по-превалентни при пациенти с IBD. След като ги разделят по възраст, раса, пол и традиционни сърдечни рискови фактори, д-р Пануар и неговите колеги откриват, че при пациенти с IBD, вероятностт от инфаркт е с около 23% е по-висока.
Тяхното наблюдение показва също, че най-високи е рискът сред по-младите пациенти (под 40-годишна възраст), когато IBD е диагностициран на възраст между 15 и 30 години. По-ранната диагностична възраст при жените е свързана със по-завишени нива на възпаление, и по-агресивно и инвалидизиращо заболяване.
„Диспропорционално повишените нива на възпаление при по-млади пациенти, дори без традиционни сърдечни рискови фактори, могат да обяснят завишения риск от сърдечно заболяване при тези пациенти,” казва д-р Пануар. „Като се има предвид, че над 3 милиона души в САЩ страдат от IBD, огромна част от тях може да имат сърдечна болест, която да не е отчетена. Надеждите ни са това проучване да накара повече лекари да изследват тези пациенти по-агресивно за сърдечни болести.”
„Нашето проучване значително допринася за растящия набор литература, подчертаваща хроничните възпаления при IBD като играеща роля в развитието на сърдечносъдовите болести,” казва д-р Джинвало, който също така е доцент по медицина в Case Western Reserve University School. "Лекарите, които се грижат за пациенти с традиционни сърдечносъдови рискови фактори и IBD, трябва да приемат IBD като самостоятелен сърдечен рисков фактор и да се отнесат към това подобаващо.”

Превод: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече