Психозата се влияе от възраст, ИТМ, IQ и употреба на субстанции.

Изследователи от Mount Sinai, Ню Йорк, за първи път показват сложна мрежа от връзки между физически и поведенчески характеристики – възраст, Индекс на телесна маса (ИТМ), употреба на вещества, – и специфични модели на мозъчна структура и функция при пациенти с психоза. Изследването е важно, защото много от тези характеристики могат да бъдат клинично таргетирани с цел подобряване на мозъчното здраве при тези пациенти.
Изследователите откриват, че мозъчното здраве отслабва с нарастване на възрастта, ИТМ и употребата на вещества. Но по-високото IQ се свързва позитивно при множество изследвания на мозъчното здраве при психотични хора.
Резултатите от проучването са публикувани в JAMA Psychiatry на 7 март 2018г.
Психозата е термин, използван за описание на тежки ментални разстройства, характеризиращи се със симптоми, при които човек получава сензорни преживявания на несъществуващи събития или неоснователно вярва в неща, които нямат връзка с реалността. В САЩ средно 100 000 души ежегодно получават психоза, а всеки трима от 100 души ще получат такъв епизод в някакъв момент в живота си. Данните от това проучване имат важни последствия за клиничната грижа, доколкото те идентифицират множество изменени фактори, които могат да бъдат таргетирани и така да се подобри мозъчното здраве при психотичните пациенти.


Изследователският екип, воден от д-р София Франго (Sophia Frangou - на малката снимка), професор по психиатрия от Icahn School of Medicine в Mount Sinai, Ню Йорк, преглеждат резултатите на 140 пациенти, диагностицирани с психоза. Те взимат снимките от ЯМР, за да измерят мозъчния обем, дебелината на мозъчната кора, връзките между мозъчните региони и връзките между мозъчните региони по време на умствени тестове. След това екипът ползва статистически метод, наречен рядка канонична корелация, за да открие връзката между характеристиките на мозъчния интегритет и възрастта, когнитивните способности, ИТМ, употребата на вещества, физическата активност, психологична травма, фамилна история на ментални проблеми, както и тежестта на симптомите. Учените откриват, че по-високата възраст, по-високият ИТМ и по-тежките психотични симптоми имат негативна връзка с дебелината на мозъчната кора и мозъчната активност при прилагане на умствени тестове. От друга страна, по-високото IQ влияе позитивно. В допълнение, употребата на вещества дава негативна връзка при измерването на мозъчния обем и мозъчното „окабеляване”.
"Тези нови резултати дават нов поглед върху много фактори, които влияят на мозъчния интегритет при психотични пациенти и доказват нуждата от обединение на физическите и когнитивните интервенции като допълнение на психиатричната грижа,” казва д-р Франго.
„Пациенти с психоза често страдат от множество здравословни проблеми, които разстройват ежедневните им функции и намаляват очакванията за продължителността на живота им спрямо основната популация. Подобряването на физическото благосъстояние и мозъчното здраве трябва да бъдат двата стълба в клиничната грижа при пациенти, диагностицирани с психоза.”

Превод: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече