Това коментира проф. Анна-Мария Борисова.

Рисковите групи от населението, които най-тежко се засягат от йоден дефицит, са бременните жени и децата на възраст от 6 до 11 години. Това каза пред БНР проф. д-р Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Софиямед“.

„Неслучайно се насочваме именно към бременните. На науката е известно, че в първия триместър на бременността се формира мозъкът на човек, благодарение на достатъчно количество тироидни хормони, поради което тяхното наличие е критично важно в този период на бременността. Тези хормони идват само от майката, не от плода, който няма собствена щитовидна жлеза в този период от развитието си и очаква да получи достатъчно хормони от майката. И ако майката живее в област, където няма достатъчно йод (той е субстанцията, участваща в синтеза на тироидни хормони), то тогава тя няма да има достатъчно хормони - това състояние науката нарича хипотиреиодизъм, и мозъкът на нейния плод няма да се формира пълноценно. Това има фатално значение за интелекта на индивида“, каза проф. Борисова.

Кортексът може да не се развие пълноценно, структурно и функционално, обясни специалистът. Затова мотото на кампанията на дружеството е „Йодиране на солта - проста мярка за преодоляване на интелектуалния дефицит на нашата нация“, допълни още проф. Борисова.

Проф. Борисова цитира данни от 1912 година, според които страдащите от т. нар. кретенизъм (изоставане в умственото и физическото развитие при силно намалена функция на щитовидната жлеза) само в Банско са били 315 души. През 1931 година броят им е бил 95. През 1956 година обаче от проверени 1 милион души в 4000 селища на България, половината са имали увеличена щитовидна жлеза, а страдащите от кретенизъм в страната са били 6000 души. Затова през 1958 година трапезната сол започва да се йодира с държавно постановление.

Тази година се навършват 60 години, откакто у нас се провежда държавна политика с цел профилактика на тези заболявания. По този повод Дружеството по ендокринология започва информационна кампания с цел да събуди вниманието към последиците от йодния дефицит, а именно - заболявания на щитовидната жлеза. Ендокринолозите подчертават важността на употребата на йодирана, а не хималайска или други видове сол. Проф. Борисова обясни, че солта от планини с висока надморска височина (каквито са Хималаите) е бедна на йод. Тя посъветва да купуваме йодирана сол, с количество йод между 28 и 55 милиграма на килограм.

По думите й 380 000 души във възрастовата група 20-80 години са с намалена функция на щитовидната жлеза в резултат на йоден дефицит, 100 000 жени в детеродна възраст (20-44 години) са с намалена функция на щитовидната жлеза, а 65% не са диагностицирани.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече