Той се състоя на 14 април във Велинград.

На Управителния съвет бяха поканени водещи медии, сред които и Здравен навигатор.

Форумът бе открит от председателя на БгФарма Николай Хаджидончев, който изнесе доклад на тема „Реален достъп до лечение чрез рационална лекарствена употреба“. Изпълнителният директор на БгФарма д-р Евгени Тасовски коментира пред аудиторията ползите от провеждането на прогенерична политика.

Пациентите със социално-значими заболявания като мозъчносъдови или сърдечносъдови заболявания в България трябва да доплащат 50-75% от парите за лекарствата си, тъй като реимбурсацията им у нас е една от най-ниските в Европа. Това са около 2,5 млн. души, коментира д-р Евгени Тасовски.

По думите му, Министерство на здравеопазването трябва да има ясна стратегия и да подкрепи хората с масовите и социално-значими заболявания. Средно в Европа реимбурсацията за социалните заболявания е 83%, а у нас хората доплащат над 50% от парите за здраве. Това създава усещане, че лекарствата са скъпи и недостъпни. Пренасочването на повече средства за генерична терапия ще спести средства на здравната система, ще позволи по-висок процент на реимбурсация и по-малко доплащане от страна на пациента. Това от своя страна ще доведе до възможност да се отделят повече средства за важни иновативни проекти, смята експертът.

В рамките на събитието бяха изнесени също така доклади на тема: „Генерични медикаменти-Неизползвани възможности-Рационална лекарствена употреба“; „Биоподобни медикаменти- възможност за реален достъп до животоспасяващо лечение“; „Анализ за пазара в България в опаковки и стойност през последните години /сравнение между лекарства под патент и с отпаднал патент - генерични и оригинални/“; „Генерично производство в България- най-високи стандарти-значимост“.

Очаквайте допълнителни подробности по темата.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече