Те настояват за достойно заплащане.

Протестиращите бяха облечени в бели престилки и носеха плакати с надписи „Няма качествени здравни грижи без професионалисти”, „Здравните грижи СЕГА”, „Достойно място за работещите в здравеопазването”, „Искаме регламент за базовото образование по здравни грижи” и други. Те носеха символични самолетни билети с надпис „Тръгвам си” и скандираха: „Не можете без нас”.

На протеста бе приета и декларация, с която поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване.

Медиците обявиха, че не приемат пренебрежителното отношение към професията си и обявиха готовност за протестни действия, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Стана ясно, че в днес, в първия работен ден декларацията ще бъде внесена във всички институции, които имат отношение към нея.

„Нощен труд, работа в почивни дни - на месец 650-700 лева. Според нас заплащанията са абсолютно мизерни и не оправдават работата”, каза участничка в протеста, цитирана от БНР.

Друга от участничките коментира пред БНТ: „Ние сме от провинцията и предполагам, че нашите заплати са много по-ниски отколкото тук в София. Искаме да станат еднакви както тук, така и в цяла България. Работя в Белодробната болница в Русе и на второ място работя. Много е трудно, но няма как”.

„Липсват около 30 000 медицински сестри. Съгласно Европейския доклад, съгласно професионалния регистър на БАПЗГ, в момента българската здравна система разполага с по-малко от половината от критично необходимия брой медицински специалисти”, отбеляза от своя страна председателката на асоциацията Милка Василева.

Председателят на столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев подкрепи на място протеста на медицинските сестри.

Въпреки неуредиците и протестите, екипът на Здравен навигатор честити празника на професионалистите по здравни грижи и им пожелава по-достойни условия на труд.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече