Това заяви Диана Хаджиангелова.

По думите на председателя на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ сред заболяванията се нареждат астма, алергичния ринит, дихателни алергии и ХОББ. Тя направи този коментар по повод старта на информационната кампания за „Белодробното здраве във всички политики“.

По думите на доц. Наталия Стоева, член на УС на Българското дружество по белодробни болести, 7-10% са болните от ХОББ в България, което е много повече от средното за Европа. „Болестта причинява стеснение на бронхиалното дърво, развитие на емфизем, води до дихателна недостатъчност и налага използването на допълнителен кислород. Ползването на кислород в домашни условия обаче не се реимбурсира в България дори частично от НЗОК, а за много пациенти 2-3000 лв. са непосилни, макар и като еднократна инвестиция“, каза доц. Стоева.

По данни, цитирани от председателя на Българското дружество по алергология проф. Богдан Петрунов, 400 млн. души в света са болни от бронхиална астма, а 180-200 000 умират от това заболяване годишно. 45 000 души годишно умират само в Европа. „Разходите за диагностика и лечение на бронхиалната астма значително надвишават тези за диагностика и лечение на туберкулоза и СПИН, взети заедно“, каза още проф. Петрунов.

Диана Хаджиангелова посочи, че с въвеждането на Методиката за субсидиране на държавните лечебни заведения за 2018 г. силно е бил ограничен достъпът за лечение в трите белодборни болници за рехабилитация на белодробно болните във Велинград, Роман и Искрец. „Лечебниците са пълни на 1/3 от капацитета си и това ще доведе до фалити. Нямаме обяснение защо сме дискриминирани, както и защо се изисква над 50% ТЕЛК решение, за да се лекуваме“, каза още Хаджиангелова.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече