Организира Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив.

Той ще се проведе на 17 май, четвъртък, когато се отбелязва и Световният ден на хипертонията, съобщи началникът на клиничното звено проф. д-р Федя Николов.

На същата дата Клиниката по кардиология ще се включи и в мащабна национална кампания, обхващаща 11 града в страната под надслов „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“. В Пловдив на 17 май скринингът за хипертония ще се проведе от 11:00 до 18:00 ч. на площад „Централен“, от западната страна на сладоледена къща „Афредо“. В разположения там пункт гражданите ще получат информация и квалифицирани консултации за проблемите на хипертонията, нормите на поведение при артериална хипертония, методични указания за поведение при деца и подрастващи с артериална хипертония. Ще бъдат правени тестове за оценка на информираността с награди.

В пункта ще се измерват тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

Националната кампания се провежда за 12-а поредна година по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др. За първи път националният скрининг е подкрепен финансово от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. Общо 74 служители на банката са се включили средства и общата сума, дарена от тях и от банката е близо 9000 лв.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече