Това заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

„Ние не сме против здравната карта, ние сме против тези рестриктивни моменти в здравната карта и в никакъв случай нямаме нищо против тя да определи този баланс между специалисти, необходимост от здравна услуга за населението, брой лечебни заведения“. Това заяви пред bTV председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

По думите му картата трябва да служи за анализ и база, но не и да определя брой легла.

Той посочи, че намалените хирургични легла в София са 800, терапевтичните - над 1200, в пазарджишко – пет урологични клиники. „Къде ще отидат тези пациенти“, попита председателят на БЛС. Големи съкращения има и в Плевен, предимно при реанимационните легла, стана още ясно от думите му. Над 1000 са намалените легла във Варна, а в Бургас – около 30%.

„Брой легла в дадено лечебно заведение не предполага спекула“, категоричен бе д-р Грозев. То изтъкна, че не се финансира броят на леглата, а дейността. Парите вървят след пациента, заяви той и призова пациентът да бъде свободен да избира къде и при кого да се лекува.

Д-р Грозев изрази очакване картата да бъде преработена и посочи, че областните управители също настояват да има промени в нея както по отношение на броя на леглата, така и на нивата на компетентност.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече