Това стана ясно от отговор на здравния министър.

Министерството на здравеопазването готви промени в Методиката за субсидиране на лечебни заведения, които ще засегнат болниците за долекуване и рехабилитация на белодробни болести. С тях ще се даде възможност на четирите лечебни заведения във Велинград, Роман, Искрец и Трявна при наличие на свободни легла да приемат пациенти над 18-годишна възраст без ТЕЛК решение за загубена работоспособност над 50%. Това ще става при условие, че е приложена достатъчна медицинска документация, потвърждаваща наличието на неспецифично белодробно заболяване, изискващо продължаващо лечение и рехабилитация в болница. За целта съответното лечебно заведение трябва да поддържа листа за планов прием и не по-висока от 75 на сто месечна използваемост на пневмологичните си легла.

Всичко това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос от депутата от БСП Георги Гьоков.

Ананиев допълва още, че на лечебните заведения са дадени указания да не връщат пациенти, независимо дали са със загубена работоспособност над 50% и да отчитат дейностите за тях.

„Надявам се с тези мерки да се гарантира финансовата стабилност на държавните специализирани болници за долекуване и рехабилитация на белодробни болести, както и осъществяването на необходимото продължаващо лечение и рехабилитация на нуждаещите се пациенти“, отбелязва министърът.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече