Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал.

Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч в размер до 2 223 113 лв.

Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета. От там допълват, че решението съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната и повишаването на качеството на медицинската помощ.

Преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов коментира темата, като отново заяви, че Министерство на здравеопазването трябва да осъществява своите реформи, но без те да са за сметка на работещите в системата. „Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри - те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Нито за сметка на пациентите“, заяви премиерът.

„Доста операции се подготвят – в аптеки, в болници. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна и частната да печели и да е в много добро финансово състояние, а държавната да е губеща“, коментира още Борисов. Той обаче отбеляза, че това не е работа на лекарите, сестрите или санитарите.

„Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората, че болниците ще работят, заплатите ще се получават и то навреме. Другото си е наша работа и те не са ни виновни, ако не сме я свършили“, допълни премиерът.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече