Призът се връчва ежегодно на конференция МОРЕ. Осмото издание на форума започна днес край Варна и ще продължи до края на седмицата.

На МОРЕ 2017 наградата за принос в клиничната онкология бе връчена на доц. Весела Иванова от УМБАЛ „Александровска“-София. Призът, връчван ежегодно от конференция МОРЕ, буквално възкръсна от варненската античност чрез образа на великия тракийски бог на дързостта Дарзалас, считан за покровител на древния Одесос, днешна Варна. Така наградата, приемайки могъщата тракийска символика, бе наречена Венец на дързост и включва оригинална статуетка на бог Дарзалас плюс парична подкрепа за продължаващо медицинско обучение по онкология.

През тази година във фокуса на специалистите ще бъдат предиктивните маркери в онкологията. За пръв път в конференцията участват и представителите на онкохематологичната общност.

За първи път МОРЕ ще измени на традицията си да посвещава дейността и ръководствата си на определена туморна локализация. За първи път в историята на българската клинична онкология, а вярвам, че и в рамките на много други европейски национални онкологии, ще се опитаме да съставим Ръководство за предиктивните биомаркери в онкологията, коментира инициаторът на МОРЕ – доц. Димитър Калев.

„Предиктивният биомаркер се дефинира като маркер, който предсказва избора и ефективността на точно определена антитуморна терапия. Предиктивният биомаркер се явява основният тест, от който тръгва цялата днешна философия за персонализирана и прецизирана лекарствена терапия. С други думи, днес тенденцията е всеки антитуморен медикамент, дори и всеки друг, нелекарствен, лечебен подход да има свой собствен предиктивен биомаркер, който съобразно тестването му за конкретен пациент да посочва най-точното лекарство, на най-точното място и в най-точното време, т.е. онова, което е действителната дефиниция за персонализирана медицина“, допълни доц. Калев.

Повече за събитието – очаквайте през следващата седмица, както и в следващия брой на специализираното ни списание „Здравен Навигатор-Онкология“ през месец ноември.

.

.

.

.

.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече