УНГ-експерти от цял свят пристигат на научна конференция в Старосел

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
01.-Profesor_Diliana_Vicheva_posreshta_-2

21 Специалисти по УНГ-болести от САЩ, Великобритания, Япония, Сингапур, Италия, Германия, Русия, Румъния, Ливан, Иран, Гърция и България ще обменят експертни знания и опит в професионалната си област по време на международна научна конференция в прочутото с древнотракийските находки село Старосел. Със специализирания форум от 8-ми до 10-ти ноември 2019 г. ще бъде отбелязана и 15-ата годишнина от създаването на Българското ринологично сдружение (БРС). Проявата в „Тракийска резиденция“ се осъществява под егидата на Европейското ринологично сдружение и Медицинския университет-Пловдив, съобщиха организаторите от БРС.

„Неограничена ринология“ е надсловът на научното събитие. Само допреди година този форум протичаше като Българо-Италиански ринологични срещи. Днес вече нашата цел е да насърчим взаимодействието между Българското ринологично сдружение и всички ринологични общества по цял свят, като продължим да мотивираме нашите млади оториноларинголози и специализанти“, заяви председателят на БРС проф. д-р Диляна Вичева (на снимката), която е избрана за конгрес-президент на Европейското ринологично сдружение (ЕРС) през 2022 г. в София. Тя стана прецедент в цялостната история на ЕРС поради факта, че с нейния избор този престижен форум за пръв път ще се проведе в източноевропейска държава. Проф. д-р Диляна Вичева е и зам.-ректор по международно сътрудничесто и проектни дейности на Медицинския университет-Пловдив. Като председател на Българското ринологично сдружение, в продължение на 15 години тя го наложи като едно от най-активните сдружения в специалността с организиране на научни кръгли маси по редица международни и световни конгреси, с провеждане на конференции в България и в чужбина, реализирайки практически курсове с водещи лидери от цял свят, обучение на млади специализанти в чужбина и многобройни други активности.

Сред гостуващите лектори на международната УНГ-конференция в Старосел е президентът на Британското дружество по лицево-пластична хирургия и на Европейската академия по лицево-пластична хирургия – проф. д-р Хешам Салех. Той е бивш председател на секцията по ринология в Кралското медицинско дружество (RSM) и притежател на наградата W. J. Harrison за най-голям принос в повишаването на знанията в тази сфера. Заедно с проф. д-р Диляна Вичева, специалистът ще бъде модератор на първата от общо 5 научни сесии „Хроничен Риносинуит: Какво да правим, когато изглежда, че нищо не работи – консервативни и оперативни възможности“. Иновативен доклад в тази насока ще изнесе проф. д-р Катсухиса Икеда, който е професор при Катедрата по оториноларингология в Университета Юнтендо в Токио. Той е председател на Японското ринологично сдружение, с което БРС има сключен двустранен договор за сътрудничество и колаборация от 2015 г.

Председателят на Сингапурското ринологично общество – проф. д-р Сиоу Джин Кийт, който е лидер и виртуоз в оперативната техника по функционална ендоназална синус хирургия, ще се включи активно като модератор в предвидения в научната програма курс. Той ще подкрепи и колегата си от Германия,  небезизвестния проф. д-р Райнер Вебер – създател на Синус Академия и Международен синус институт в Германия и избран за топ-хирург на 2019 година в родината си. Професор Вебер е ученик на проф. д-р Драф, публикувал е множество учебни ръководства и учебници за хирургията на синусите. Той активно подпомага българските специализанти с организиране на практическо обучение във Франкфурт, Германия.

Новата звезда в ринологията – доц. д-р Паоло Баталия от Варезе, Италия, също пристига за конференцията в Старосел. Той е възпитаник на проф. д-р Кастелново, известен в цял свят с виртуозната си хирургия на най-трудните клинични случаи, засягащи синусите и базата на черепа. Доц. Баталия заедно с проф. Вебер ще учат наши млади оториноларинголози на тънкостите при прилагане на функционалната синус хирургия в ежедневната им практика.

Участникът от САЩ е проф. д-р Николас Бусаба от Харвардския университет в Бостън. Американецът е дългогодишен партньор в инициативите на Българското ринологично сдружение. От Русия пристигат професорите Виктория и Андрей Шиленкови като представители на ринологичното общество в страната си. Сред участниците във УНГ-форума е генералният секретар на Румънското ринологично сдружение проф. д-р Кодрут Сарафолеану.

Програмата включва също провеждане на конкурс „Българска ринология – настояще и бъдеще“ с връчване на награди на всички млади участници, представили се с научни постери. Техните трудове ще бъдат оценявани от 5-членно експертно жури, обясниха организаторите.

С фолклорни, класически и модерни песни и танци Българското ринологично сдружение ще ознаменува 15-годишния си юбилей. Водещи на светското събитие ще бъдат УНГ-специализантите – д-р Анастасия Коркова и д-р Калоян Чилингиров. Председателят на БРС проф. д-р Диляна Вичева обеща незабравима вечер, изпъстрена с много музика, танци, изненади, фойерверки и усмивки. Точно в полунощ под звуците на „Многая лета“ и 15-те греещи свещи върху тортата, огънят на знанието, вярата, любовта, просветлението и мъдростта ще се увековечат, а участниците в празничното тържество ще се разделят в мир и единство.