Или как 1 килограм стрит куркумин на прах „влиза” в капсула от 42 грама.


Компанията Tilman Laboratory е основана през 1954г. от фармацевта Люсиен Тилман в гр. Бейонвил, Белгия, специализирана в производство на лечебни чайове. През 80-те години синът на основателя, Жан-Ноел Тилман, разширява дейността и започва да създава медицински продукти на основата на растителни екстракти при спазване на всички изисквания на добрата производствена практика.
Днес в компанията работят близо 1900 души, а висококачествените продукти са представени в над 30 държави.
Tilman Laboratory e eдна от малкото фитотерапевтични компании, които инвестират в клинични изпитвания на продуктите си. Това ги прави безпрецедентни лидери като съотношение качество на продуктите/ ефективност.
Водещи продукти на компанията, представени и на българския аптечен пазар, са Flexofytol®, Antimetil® и Calmiderm®.

На проведената в гр. Пловдив поредна среща „Евофарма академия” бяха представени два от продуктите на Tilman Laboratory - Flexofytol® и Antimetil®.

Доц. Румяна Симеонова от Катедрата по Фармакология, фармакотерапия и токсикология към Фармацевтичния факултет на Медицински универститет гр. София представи доказателствен материал от клиничните изпитвания на двата продукта, касаещи тяхната ефективност, безопасност и лечебно действие.

На семинара присъства и директорът международно развитие на белгийската фармацевтична компания Tilman г-н Sinisa Colakovic, който остана впечатлен от инициативата на Евофарма и високата компетентност на участниците – фармацевти от аптечна верига SOpharmacy.

„Евофарма академия” е чудесен начин за представяне на продуктите. Той кореспондира с специфичния и научен подход на компания Tilman, а именно директно общуване с медицинските специалисти - лекари и фармацевти”, сподели за Здравен навигатор гостът. По отношение възвращаемостта от вложените в клинични изпитвания средства, нетипични за политиката на производителите на фито продукти, г-н Sinisa Colakovic отговори: „Разбира се, че инвестицията си заслужава! Когато покажем резултатите от изпитванията на професионалистите, това винаги оказва съществено влияние, отличавайки нашите продукти от останалите на пазара. Никога няма да видите наш продукт в медиите. Резултатите от клиничните проучвания директно съобщаваме на лекарите и фармацевтите. Това е отговорност и ангажимент, който ние можем да си позволим.”

За ефекта от приложението на Flexofytol® и показанията му за употреба разговаряме с маг. фарм. Цветелина Бориславова, продуктов мениджър ОТС отдел на Евофарма България, която ни увери, че Flexofytol® е уникален продукт с тройно действие – намалява болката, възпалението и повлиява ставния хрущял.

Как можем да поберем 1 килограм стрит куркумин на прах в капсула от 42 грама, маг. фарм. Бориславова?

Отговорът е: по технологичен път. Проблемът при куркуминът като субстанция е, че той е изключително слабо разтворим във вода. Това означава, че практически не може да бъде резорбиран от организма и съответно няма да има добра бионаличност, а така няма да може да окаже своето действие. Затова трябва да се измисли формула, която да повиши тази разтворимост.

Как е преодолян проблемът с разтворимостта на куркумина?

Екстрактът от куркумин в продукта Flexofytol® е включен в мицеларна форма с полисорбат, като хидрофобният куркумин се намира във вътрешността на мицела, а отвън е обграден с хидрофилни глави, които го доставят до мястото на възпаление и по този начин той се освобождава, за да може да окаже своето действие.

Какви са доказателствата за действието на Flexofytol®?

Към днешна дата действието на Flexofytol® е оценено в 6 клинични изпитвания, обхващащи големи групи пациенти. Всяко едно от тези проучвания доказва ефективността и безопасността на продукта, както и специфичното повлияване на възпалителните процеси в организма и болковия синдром.

Основното действие на Flexofytol® идва от основната му съставка куркумин, която е мощно противовъзпалително средство, инхибиращо ензима СОХ-2 – отговорен за възпалителните процеси, но в същото време поддържа нивото на генната експресия на СОХ-1, която трябва да бъде съхранена, за да не оказва негативен ефект върху гастроинтестиналния тракт.

Като механизъм на действие екстрактът от куркумин се доближава до селективните НСПВС, но при него отсъстват страничните ефекти по отношение на сърдечносъдовата система.За какъв вид възпаление говорим?

В последните години куркуминът навлиза в разнообразни разработки за лечение на ракови заболявания с неизяснена етиология, но се смята, че някои от тях се дължат на тези възпалителни процеси.

Flexofytol® повлиява възпалението на ставите, сухожилията, мускулните болки при интензивни тренировки, остеоартрит на колянна става и друга локализация.
Резултатите от проучванията показват, че болката намалява с до 60% при 3-месечна употреба на капсулите Flexofytol®. Повлиява се също и редукцията на хрущялната тъкан. Качеството на живот на пациентите значително се подобрява, което води и до намаляване нуждата от употреба на НСПВС.Flexofytol® намира приложение и при подагрозни пристъпи, като се използва в по-висока дозировка до копиране на острия пристъп. Болковият синдром се облекчава без да се повлиява нивото на пикочната киселина, т.е. би следвало да бъде използван като комбинация с урикозурични средства.

Кога трябва да сме с повишено внимание при употребата на Flexofytol®?

Самият производител е отбелязал, че трябва да се внимава, когато се налага едновременна терапия с антикоагуланти. Но в последната година бяха представени резултатите от едно клинично проучване, което опровергава тази предпазна мярка. То доказва, че възрастни пациенти, употребяващи антикоагуланти, запазват своето протромбиново време в крайниците. Така че препоръката е: при пациенти на политерапия да се подхожда с по-голямо внимание, но профилактично те могат да приемат Flexofytol® в доза 2 капсули сутрин.Можем ли да говорим за проява на някакви странични ефекти, свързани с приложението на Flexofytol®?

В хода на всички направени досега клинични проучвания честотата на странични ефекти е при 1,1% от пациентите и те основно са свързани с персистираща диария. Редно е при такъв ефект да бъде преустановен приемът на Flexofytol®.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече