В аптечната мрежа е наличен продукта BioGaia Vit.D3 пробиотични таблетки за дъвчене с вкус на портокал.

BioGaia Vit. D3 е хранителна добавка, която съдържа пробиотичния щам Lactobacillus reuteri Protectis, който подпомага „полезните“ бактерии при възстановяването на естествения баланс в червата и Витамин D3, който повишава имунитета на лигавиците на устата, гърлото, носа и ушите.

Думата пробиотик означава „за живота“, противоположно на антибиотик, което означава „срещу живота“.



L. reuteri Protectis са собствени патентовани от шведската компания BioGaia пробиотични бактерии. Тъй като той обитава нормално човешкия организъм, той притежава уникалната способност да се адаптира в него.

Витамин D е мастно-разтворим витамин, който играе важна роля за имунната система и регулира нивата на калций и фосфор. Съществува в две основни форми:

- Витамин D2 (ергокалциферол) се намира в малки количества в храната като напр. в някои мазни риби като сардини, сьомга, скумрия, риба тон, дроб от треска, скариди, мляко, сирене, яйца и черен дроб

- Витамин D3 се произвежда в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето или от изкуствени източници. Наричат го „Витаминът на слънцето“.

Клинични проучвания са установили, че едновременния прием на Лактобацили (L.reuteri Protectis - BioGaia) и Витамин D3 увеличава усвояването на Витамин D3 и неговата серумна концентрация*.

BioGaia Vit.D3 се препоръчва:

- при деца над 3 години и възрастни пациенти с хронични и рецидивиращи УНГ инфекции за повишаване локалния имунитет на лигавиците.

- при бременни, особено през последните месеци от бременността за превенция от инфекции и възможна поява на запек – особено при раждания през зимата и пролетта, когато нивата на Vit.D3 са особено ниски.

- при пациенти над 50 години, склонни към остеопороза или след операции на костите за подпомагане на костния метаболизъм.

Приема се 1 таблетка дневно след хранене за период от 30 до 60 дни.

Търсете в аптеките.

Референции:

Jones, M. Modulation of the microbiome with L. reuteri NCIMB 30242 reduces cholesterol, inflammatory markers and increases 25(OH) vitamin D. Poster session presented at: Probiotics, Prebiotics, and the Host Microbiome: The Science of Translation. 2013 June 12; New York, NY.


Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече