Хроничното възпаление на кожата може да засегне лицето, гърдите и крайниците.

Розацеята е хронично възпаление на кожата на лицето. Развива се върху себероеен терен, без да има връзка с функцията на мастните жлези. За първично се смята нарушението в периферното кръвообращение на лицето.


Заболяването се проявява със зачервяване на кожата, с поява на кожни капиляри, отоци и нерядко с оформяне на червеникави гнойни пъпчици. Освен кожата на лицето, може да бъдат засегнати гърдите и крайниците.


В първия стадий на розацеята се стига до зачервявания по кожата на носа и бузите, които могат да обхванат цялото лице, врата и раменете. С течение на времето зачервяванията стават постоянни вследствие на трайно разширените кръвоносни съдове. Те са разположени по кожата на носа, бузите, понякога по челото и брадичката.


Когато е съчетана със себорея, състоянието се влошава, поради венозния застой и повишената функция на мастните жлези. Това е вторият стадий на болестта. При него се добавят още червеникави възелчета, разположени по кожата на носа и бузите. Когато се инфектират, те се превръщат в гнойни пъпки – акне-розацея.


Третият стадий се характеризира с прекомерно развитие на мастните жлези на носа под формата на възли. Носът се уголемява и деформира. Заболяването носи името ринофима и се среща най-вече при мъжете.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече