Бяха отбелязани по време на 22-та научна конференция Софийски дерматологични дни "Проф. д-р Асен Дурмишев".

Форумът се проведе от 31 октомври до 3 ноември в София и събра известни дерматолози от страната и чужбина.


В рамките на няколко дни специалистите коментираха теми като - Експертно терапевтично решение за пациенти с акне; Кожната бариера – история без край; За кожата – поетично; Дерматологията в изобразителното изкуство; Системна природа на заболяването и необходимост от терапевтични цели; Лекарствено индуцирани и алергични дерматози; Генодерматози и инфламаторни заболявания и др.


Събитието бе открито от чл. кор. проф. Николай Цанков. Той напомни, че Българското дерматологично дружество е основано през 1923 г. и е първото научно медицинско дружество в България с отделна тясна специалност. "Ние, последователите на тези хора, които извоюваха име на българската дерматология в национален и международен авторитет, им дължим признателност", заяви той при откриването на конференцията, която през тази година съвпадна с отбелязването на 90-годишнината от създаването на Българското дерматологично дружество.


"За мен е чест от името на Управителния съвет на Съюза на учените в България и от Българската академия на науките, да поднеса приветствия и да поздравя организаторите и участниците в 22-рите Софийски ноемврийски дерматологични дни. Тази традиционна научна проява за пореден път събира представителите на дерматологичната гилдия, за да изслушат интересни лекции и клинични случаи. Впечатляващо е чуждестранното участие, на световноизвестни лектори в областта на дерматологията. Вашата конференция съвпада с 90-годишнината на Българското дерматологично дружество, което е първото тясно специализирано медицинско дружество, с което можете да се гордеете". С тези приветствени слова се обърна академик Дамян Дамянов, председател на Българско хирургическо дружество и зам.-председател на БАН, към представителите на дерматологичната гилдия.


През следващите дни ще имате възможност да се запознаете малко повече с историята на Българското дерматологично дружество, както и да прочетете коментари на някои от участниците в конференцията.

Поздрави към делегатите отправи и д-р Цветан Райчинов, председател на Български лекарски съюз.

Приветствие от проф. Тодор Попов от името на Съюза на българските медицински специалисти.

Делегатите на конференцията.

За заслуги към Българското дерматологично дружество, бяха връчени почетният знак на организацията и плакети на видни български дерматолози. Доц. Казанджиева.

Проф. Кадурина също бе наградена.

Отличие получи и доц. Матеев.

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече