Коментар по темата на д-р Хари Станчев, специалист-уролог.

Д-р Хари Станчев, специалист-уролог, коментира по темата "Симптоми на долните пикочни пътища".


Какво разказва специалистът, който бе и сред лекторите на един от форумите на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари по време на подкрепена от фармацевтичната компания Astellas презентация.Д-р Станчев, да отбележите кои бяха основните моменти в лекцията, която изнесохте пред общопрактикуващите лекари.

Симптомите на долните пикочни пътища при мъжете са обструктивни и иритативни. Първите са свързани с хипертрофията на простатата, а вторите с пикочния мехур.
Стандартните оплаквания са често дневно и нощно уриниране, дискомфорт и чувство за недоизпразване на мехура, слаба струя при уриниране, императивни позиви, както и инконтиненция в някои случаи. Това най-общо са обикновените оплаквания при мъжете над 50 години.
Според указанията на Европейската асоциация по урология алфа-блокерите са първа линия на лечение на тази симптоматика. В рамките на дни симптомите се повлияват и качеството на живот на пациентите се подобрява. При персистиращи иритативни симптоми може да се добави антимускаринов препарат.

Каква е препоръката ви към общопрактикуващите лекари?

На първо място – при пациент, който идва за първи път, дори при минимални съмнения за наличие на злокачествено образувание на простата или пикочния мехур да се направи консултация с уролог и при възможност да се изследва простатно-специфичния антиген. Понякога дребни оплаквания от долните пикочни пътища могат да замаскират карцином на простатата.

tekst

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече