Това коментира пред Zdravennavigator проф. Драгомир Коев – почетен председател на Българско дружество по ендокринология.

Х-тият Национален конгрес на Българското дружество по ендокринология се състоя от 11 до 14 април в Пловдив. В него се включиха специалисти в областта от цялата страна, а също известни гост-лектори от САЩ – Prof. Ralf DeFronzo; Австралия – Prof. Ego Seeman; Италия – Prof. Rosella Elisei.


В научната програма на конгреса бяха включени теми от всички области на ендокринологията. Бяха представени и обсъдени последните Препоръки от различни области на ендокринологията.


Вече имахте възможност да се запознаете с първите коментари - http://www.zdravennavigator.bg/article/pyrvi-komentari-natzionalen/16784. Представяме ви и мнението на проф. Коев – почетен председател на Българско дружество по ендокринология.

Проф. д-р Драгомир Коев

Проф. Коев, бихте ли коментирали основните акценти от доклада, който изнесохте за индивидуалните прицелни стойности на гликирания хемоглобин при болните от захарен диабет тип 2.

Гликираният хемоглобин е показател за степента на нивото на средната кръвна захар за тримесечен период в лечението на захарния диабет. Най-добре е болният така да се лекува, че да намали своята кръвна захар до стойности, близки до нормалните. Това може да се постигне с различни методи на лечение, но до миналата година имаше международни правила, които изискваха тези стойности да бъдат близки и дори почти като тези на здравите хора. Това беше валидно за всички болни от захарен диабет, независимо от възраст, придружаващи заболявания. Този подход се промени, защото има някои състояния, които не водят до по-добър живот или до продължаването на живота на болния, а дори могат да доведат до неговия фатален край. Затова международните диабетни организации постигнаха консенсус, че трябва да се провежда подход, който да е съобразен с особеностите на пациента. Тоест, лечението да бъде индивидуално и при всеки болен да има отделна стойност на гликирания хемоглобин, респективно на нивото на кръвната захар, която да отговаря на неговия профил.

През тази година провеждате Х-ти Национален конгрес по ендокринология. Оправдаха ли се вашите очаквания? Още повече, че имаше и чуждестранни лектори.

Конгресът мина на много високо ниво. Първо, нашите колеги, които подготвяха доклади изнесоха много компетентни лекции. Бяха представени данни от най-съвременните проучвания, сподели се личен опит в лечението на различни ендокринни заболявания и освен това, присъствието на няколко изтъкнати и много изявени световни специалисти, допринесе за вдигане на нивото в много сериозна степен.

Петър Колчев, издател

Лекция на доц. М. Константинова.

Какво показват данните?

Лекциите бяха съпъствани от множество въпроси и интерсни дискусии.

Доклад на д-р Латева.

Д-р Латева се спря на проблема със затлъстяването на децата.

Доклад на доц. Младенов.

Доц. Младенов по време на презентацията.

Хипогонадизъм - какъв може да бъде.

Лекция на проф. Куманов.

Момент от презентацията.

Лекция на проф. Каменов.

Промените, които настъпват сред мъжете с настъпването на възрастта.

Презентация на проф. Боянов.

Някои от препоръките към специалистите.

Доклад на доц. Кривошиев.

Специалистът коментира проблемите с остеопорозата.

Лекция на доц. Ковачева.

Специалистът по време на презентацията.

Лекция на доц. Иванова.

Доц. Иванова.

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече