Това коментира един от най-видните експерти по остеопороза в света, носител на миналогодишната награда на Международната остеопорозна фондация за изключителен принос, проф. Сократес Папапулос.

Проф. Папапулос бе специален гост по покана на фармацевтичната компания Amgen, на есенното издание на Училището по ендокринология, което се проведе в Пловдив.

Остеопорозата е заболяване, което засяга целия скелет, при което има редукция на костната маса и нарушения на структурата на костта, в резултат на което рискът от фрактури се увеличава. Всъщност, най-значимото последствие на това заболяване са фрактурите, и именно затова ние трябва да третираме правилно болестта. Необходимо е да внимаваме за честотата на фрактурите, която нараства паралелно с възрастта. Пациентите със счупвания имат сериозни проблеми, в резултат на които качеството им на живот се влошава с течение на годините.

Важно е да знаем, че при настъпването на една фрактура, рискът от последващи фрактури, и то множествени, се увеличава многократно-обикновено два, три пъти. Проблемът е, че при пациентите с остеопороза, при които има висок риск от последващи фрактури, се увеличава и рискът от смъртност. Това е тема, подценявана, както от пациентите, така, и понякога от специалистите.

Пациент, при който има настъпила вече фрактура, трябва задължително да бъде проследен, изследван и лекуван и това е състояние, което изисква незабавна намеса от страна на лекарите.

На хората им е омръзнало да слушат едно и също-как да предотвратят появата на остеопорозата. Наистина е важно да водят здравословен начин на живот, да спортуват, да не пушат и т.н. , но пациентите, които имат наистина нужда от помощ, са тези с вече настъпили фрактури.

Едно проучване, направено в Швейцария, сред възрастни хора с остеопороза, задава въпроса: "Знаете ли нещо за остеопорозата?" и 75% от тях отговарят положително. На следващия въпрос: "Знаете ли дали фрактурата ви се дължи на остеопорозата?", 75 на сто от тях отговарят, че двете нямат нищо общо, а фрактурата се дължи на падане или подхлъзване. Изводът е, че хората не са информирани. Но, вината за това не е само на пациентите, а и на лекарите.
"В холандския град Лайден, където работя, решихме да проследим регистрираните пациентки в менопаузна възраст. Често срещаните заболявания бяха хипертония, остеоартрит и т.н. Търсихме поставена диагноза-остеопороза, и не намерихме нищо. Проучихме и лекарствата, които вземат пациентките, отново намерихме едни и същи медикаменти-за нервната система, бета-блокери и диуретици. Отново нямаше лекарства за остеопорозата. Тогава потърсихме има ли регистрирани фрактури. И установихме, че фрактурите са втората по-честота диагноза. Но, докторите не бяха направили връзката между тях и остеопорозата! Което доказва, че трябва да се подобри понятието за болестта, да се увеличи разпознаваемостта на остеопорозата, и да се реагира адекватно за нейното лечение.", каза проф. Папапулос.


Да лекуваме остеопорозата, значи не просто да изписваме лекарства. Лечението се състои от определени стъпки. Първо да преодолеем недостигът на витамин Д и калций в организма и да подобрим мускулната маса на скелета, но в никакъв случай да не препоръчваме спорт за възрастни хора с неактивен живот. За тях е достатъчно да ходят пеша. На последващо място идва приложението на лекарствата. В днешно време разполагаме с много ефикасни и безопасни медикаменти.

Около 90 000 българки са с остеопороза и трябва да ги лекуваме

Над 200 млн. жени са засегнати от остеопорозата в световен мащаб. България е на 9-то място по честота на заболяването с 5,6 % при средно място за Европа - 27, съобщи проф. Анна-Мария Борисова, председател на БДЕ. По думите й голяма черна точка за страната ни е и липсата на регистър за фрактурите.

Икономическата криза се отразява върху работещото население между 20-64- годишна възраст. През 2010-та година това се равнява на 207 млн. души от европейската популация, която ще спадне с 9%, което е лоша констатация, каза още тя.

"В България плащаме 6 евро на човек с остеопорозна фрактура, а в Европа -76 евро. За здравни грижи заделяме 354 евро на глава от населението, а в Европа -2500 евро, което означава, че ние имаме много малки разходи за здраве във всякакъв аспект. За какво харчим тези 42 млн.лева годишно за фрактури?! Основно те отиват в ортопедията, като само 1 млн. лв. са отделени за фармакологично лечение за лекарства за превенция на остеопорозните фрактури, което е крайно лош показател.

Това, с което единствено можем да се похвалим, е класацията ни по гайдлайни в сферата им на действие и качеството им за оценка, където ние сме сред първенците.

В останалото сме все накрая, докато тук сме в първите редици. Но, това е пак за лошо. Показателите показват жени с висок фрактурен риск, но нелекувани. Тук говорим за т.нар. "лечебна пропаст"-имаме жени, които се нуждаят от лечение, но не го получават.", съобщи проф. Борисова.
Около 90 000 българки са с остеопороза и трябва да ги лекуваме", заключи проф. Борисова.

Д-р Александър Шинков:"Можем да намалим наполовина рискът от остеопорозни фрактури чрез адекватно лечение"Целта на лечението на остеопорозата, е да намалим риска от счупване. Това, за съжаление, не може да се предотврати на 100%, но можем да го намалим наполовина. Това е постижима цел на съвременното лечение на остеопорозата. Костното здраве може да бъде измерено чрез измерване на костната плътност. Първото и най-важно е да се насочим към хората, които падайки от собствен ръст, чупят най-често китката си. Това е типична остеопорозна фрактура. Важно е да проучим нивата на витамин Д. 70% от хората в България страдат от липсата му през зимата. Основният източник на ценния витамин е Слънцето, храната е бедна на витамин Д. Резултатът е намаляването на усвояването на калций и нарушаване на обмяната на костите. Движението и медикаментозното лечение са много важни. Остеопорозата е хронично заболяване и лечението е дълго, и без прекъсвания. За съжаление, България е с едни от най-лошите показатели в тази връзка. Само 5% от жените в страната се лекуват.

Доц. Пламен Попиванов: "Европейската икономика губи два милиарда евро годишино от неработоспособни хора, в следствие на остеопорозни фрактури"

"Остеопорозните фрактури в цяла Европа, отговарят за 2 млн. евро годишно, заради загуба на трудоспособност, изпреварвайки заболявания като астма, хипертония и ревматоиден артрит. При инсулт или инфаркт, рискът от смърт през следващите години е с 6-7% по-голям. При остеопорозна фрактура при възрастните хора, той е 6-8 пъти. Ако ги лекуваме, веднага намаляваме честотата на фрактурите над 50%.", съобщи доц. Попиванов. Според него, разходите за остеопорозните фрактури в европейски план, са по-големи от тези за паркинсоновата болест и ревматоидния артрит, например. Прогнозата за България-остават само възрастни, бедни и гладни хора, което означава,че болните от остеопороза ще се увеличават.

Текст и снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече