бе сред основните теми по време на акушерските дискусии в рамките на XVIII Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве.

Както вече ви съобщихме, конгресът с международно участие се проведе между 9 и 12 март 2017 г. в к.к. Боровец. Организатор на форума бе Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ).

Методът "Кожа до кожа“ бе разгледан и обсъден от професионалистите по пренатални и постнатални грижи.



Ето какво разказаха някои от тях пред "Здравен навигатор“:

Доц. Сербезова: "Време е методът "Кожа до кожа“ да заеме сериозно място в клиниките




Доц. Сербезова, представихте лекция на тема "Съвременни пренатални и постнатални акушерски грижи“. Говорихте за метода "Кожа до кожа“. Кое е най-важното, което искате да подчертаете?

В много болници в развитите страни това вече е рутинна практика – бебето, след раждането, веднага да бъде поставено върху кожата на майката, в пряк контакт, позицията е вертикална, без никакви дрехи между кожата на бебето и майката. Време е методът да вземе сериозно място и в нашите родилни клиники. Много са позитивите и са описани от научната общност, която работи в областта. Това обучение е крачка напред в развитието на предлагане на постнаталната грижа. Друго, което трябва да се подчертае, е, че проблемите в съсловието на акушерството трудно ще бъдат решени отведнъж и затова разчитаме на съдействието на лекарското съсловие. Добре е, че се провеждат такива дискусии. Добре е и за работещите акушерки, добре е и за нас преподавателите, които бихме могли да насочим усилията си в правилната посока по отношение на подготовката на бъдещите акушерки.

Доц. Димитрова: "Добрата акушерка може да върне ражданията към природния път“




Доц. Димитрова, разкажете ни повече за акушерския курс и темите, които представихте?

Това беше предконгресен курс, чиято идея е да се съберат акушерки от цялата страна и да се обсъди изключително важната роля именно на акушерката в пренаталните грижи. Това, което разисквахме, бяха общите позиции на Световната здравна организация по отношение на стандартите за пренатални грижи; и мястото и ролята на българската акушерка в пренаталните грижи. Втората част от курса беше свързана с оказването подкрепа на майките във връзка с ранното поставяне на детето върху гърда и т.нар. модел "Кожа до кожа“. При него ролята на акушерката е изключително важна, защото тя е първият човек, който застава до жената в момента на раждането и би могла да бъде проводник на тази грижа, която е доказано ефективна. Трябва да се знае, че тази ефективност е свързана както с ранното закърмване, така и с осъществяването на връзката между майка и бебе и с доброто развитие на когнитивните способности на детето. Това е кратко и лесноосъществимо събитие, което може да окаже сериозни последици върху здравето на бъдещия малък човек. Не изисква сериозни ресурси, изисква само добро желание и познаване на метода. По отношение на пренаталните грижи, презентацията прерасна в дискусия относно мястото на българската акушерка там. Бяха изказани мнения от страна на Алианса на българските акушерки, който работи изключително добре с всички международни акушерски организации. Изказаха се и представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това е официалната гилдия, в която членуват всички медицински специалисти, включително и акушерките. Чухме мнението и на проф. Козовски, на доц. Щерев и на доц. Ковачев за това къде е мястото на акушерката и как това влияе на цезаризма. Това е един проблем, който не само у нас, но навсякъде по света е сериозен. Броят на секциите е изключително висок, а една добра акушерска грижа, с добри пренатални грижи, при добре обучени акушерки, би могла да намали този цезаризъм и така жената да се върне към нормалното физиологично раждане, такова, каквото природата го е дала.

Антоанета Димитрова, зам.-председател на БАПЗГ (секция акушерки): "Българските жени заслужават компетентна информация“



Акушерската професия е призвание и нашите усилия са насочени към потребностите, промоцията на здраве и превенцията от заболявания във всеки етап от живота на жените. Напоследък все по-често се обсъжда необходимостта от акушерска грижа в подкрепа на бременните, майките, новородените и жените, както и декларираната готовност за съдействие на лекарското съсловие към проблемите на акушерството. Българските жени и техните семейства заслужават точна и компетентно поднесена информация, отнасяща се до здравето им, от добре подготвени медицински специалисти, за да се чувстват уверени и спокойни. Българските акушерки желаят достойно да заемат мястото си в женските консултации, следвайки съвременните европейски и световни тенденции в акушерската наука и практика. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отправи поздравителен адрес към председателя на асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве Доц. Е. Ковачев и организационния комитет на събитието и благодари за предоставената възможност и тази година да участват представители от съсловието на акушерките. Отчитаме, че, както досега, така и в бъдеще ще продължим да работим съвместно и в "един отбор".



Снимки: "Здравен навигатор"

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече