бяха сред основните точки в международното участие на XX гинекологична конференция, която се проведе в Боровец.

Както вече ви съобщихме, събитието се състоя на 16-18 март 2017 г. в к.к. Боровец и бе организирано от Българското научно дружество по акушерство и гинекология.

Проф. Стефано Салваторе, който е председател на Европейската урогинекологична асоциация, и д-р Иван Фистонич от хърватския институт за женско здраве, говориха за новите методи на лазерна терапия, които имат много добри резултати, но и са безопасни и безболезнени за пациентките.

Ето какво разказаха те пред "Здравен навигатор“:

Проф. Салваторе: "Съпрузите и партньорите рядко разбират страданието от диспареунията“
Проф. Салваторе, бихте ли разказал повече за лечението на вагинална атрофия с фракционен лазер?

Фракционният CO2 лазер е нова и изтънчена технология, която има регенеративен ефект върху тъканта. Това позволява възстановяването на lamina propria на вагината и нормалния й баланс на лактобацили. Подобрява симптомите на вагиналната атрофия, като например сухотата и чувството за парене. Най-вече помага при диспареунията. Това е симптом, който определено има много голямо въздействие върху качеството на живот на жените, защото им пречи да имат нормален сексуален живот. Понякога дори трябва да го прекратят, заради болката. И в много случай, в много страни, включително в Италия, партньорите или съпрузите не се отнасят с разбиране към този проблем и не го разбират, започват да се обиждат, да го приемат лично, да се сърдят, което води до много напрежение между партньорите. Това е сериозен социален проблем.

Значи можем да кажем, че това лечение с лазер е в някаква степен и лечение на ума и духа на пациентките, а и е също така лечение на един социален проблем?

Абсолютно да. Диспареунията е съсредоточена в половите органи, но е състояние, което има много голямо влияние върху самочувствието и себеоценката на жените. Понякога по време на менопаузата те започват да се чувстват по-малко секси, чувстват се по-малко привлекателни, по-малко се наслаждават на секса, заради симптомите, но и заради образа, който си изграждат сами за себе си, сравнявайки се с това какви са били в миналото. Всичко това има отношение и пречи на насладата от живота и на секса в частност.Може ли да направим едно сравнение между старите методи на лечение и "новата школа“?

Разбира се. Класическото лечение включва локалното използване на естроген. Това е възприето за основа от много научни общества. Да не забравяме обаче, че колкото и това да е ефективно, има своите ограничения. Има цели групи жени, които не могат да си позволят терапия с естроген. Например страдащите от рак на гърдата. А има и жени, които по принцип не желаят да приемат естроген, защото се страхуват от странични ефекти. Има вариант за преодоляване на сухотата с лубрикантни гелове. Но това не е лечение, просто временно преодоляване на симптомите. Това, което правим с лазерната терапия, е да подобряваме лечението не само на вагинални проблеми, но и такива на уринарния тракт. С напредването на възрастта има увеличение на инконтиненцията при пациентките, жените често се будят през нощта,защото трябва да ходят до тоалетната, имат и чести инфекции на уринарния тракт. В момента провеждаме изследвания в тези аспекти, за да подобрим не само състоянията на гениталиите, но и на уринарния тракт.

Д-р Иван Фистонич: "Лазерната терапия замества опасните процедури и лубриканти“Д-р Фистонич, бихте ли ни казал няколко думи за лазерните процедури, които бяха акцент на презентацията Ви?

Лазерните процедури в гинекологията, които представих, са иновативни, но по-важното е, че са напълно неинвазивни. С този метод помагаме на жените да се преборят с проблемите на стрес-инконтиненцията и вагиналната релаксация. С лазера дръпваме колагена и свиваме вагината, след което жената ще се отърве от инконтиненцията или поне ще подобри осезаемо състоянието си.

Този лазер произвежда температура от около 60 градуса по Целзий. Как това не наранява тъканта на пациентката?

Това е лазер, който се абсорбира от вода. Когато докосне мукозата, водата в клетките ще спре лазера и ще се произведе само полезна енергия и температура, която ще дръпне колагена и няма да нарани тъканта.Бихте ли разказал за режима на лечение?

Режимът на лечение покрива 3 посещения – през месец едно от друго. При първото посещение имаме 3 стъпки в процедурата, ако говорим за инконтиненция. Месец по-късно преценяваме ситуацията и правим нова процедура, а след месец е и третата. След това имаме един ефект, който трае до 12 години. Трябва да обърнем внимание и на един друг проблем, за който говорих и който се поправя с лазерна терапия – вагиналната сухота при менопауза или при дами, които са претърпели лечение от рак, което им е причинило симптоматика на ранна менопауза. Те страдат, защото имат проблеми с диспареунията, болезнените сексуални контакти. С лазерната терапия пациентката получава облекчение на това и естествена лубрикация, произведена от тялото й, която трае от 6 до 12 месеца – без лекарства, без да се третира с естроген, без да се налага да използва изкуствени лубрикантни гелове.

Процедури и гелове, които биха могли дори да са опасни за пациентката.

Разбира се. Да кажем, че тя е преживяла лечение на рак на гърдата. Тя не може да приема никакви хормонални медикаменти. Така че е в задънена улица. С тази лазерна манипулация, ние "отваряме“ живота й отново.

Бихте ли разказал за инструментите и начините за диагностика?

Професионалистите трябва да знаят, че не може да го прилагат на всяка жена. Трябва да проверят дали пациентката е подходяща. Ако, да речем, е с прекалено наднормено тегло, никой хирург и никоя технология няма да й помогне с инконтиненцията, ако не намали килограмите си. Аз обикновено прекарвам по час, час и половина в диагностициране. Имаме три въпросника – два за сексуално здраве и един за инконтиненция. Използваме, разбира се, и перинеометър – малък инструмент, който измерва налягането във влагалището. След използването на лазерната терапия, ние откриваме, че то е много по-"силно“.

Случва ли се често пациентките да остават с нереалистични очаквания към процедурата?

Да започнем с това, че на лекаря не е позволено да обещава нищо. Може да предполага и предсказва, но не и да обещава. Ако пациентката е млада и роденото от нея бебе е по-малко от 3,6 кг, може да очаква клинично добър резултат. Това означава, че ще се радва, че изпуска по-малко урина. Става дума за около 80% по-малко. Има и дами, при които се наблюдава напълно изчезване на проблема с инконтиненцията. Разбира се, лазерът не е единственото в арсенала. Пациентката трябва да е мотивирана, защото прилагането на лазерна терапия не е като вземането на хапче, след което да чакаш да ти подейства. Трябва да си промени начина на живот, да отслабне, да тренира тазовите си мускули. Трябва да прави упражненията на Кегел, това е много важно. Много дами обаче не успяват да ги правят правилно и трябва някой да ги напътства. Така че трябва да подчертаем, че основните мерки срещу инконтиненцията са упражненията, смяната на начина на живот и лазерната терапия. Това намалява симптоматиката и пациентката ще бъде отново доволна от качеството си на живот.


Още от проведената конференция и интервюта с участниците очаквайте през следващите дни.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече