T-SPOT®. TB тестът дава по-добра оценка на степента на заразяване с туберкулоза.


В периода 25-28 октомври 2018г. в гр. Пловдив се проведе Vия Национален конгрес по имунология. На фирмен симпозиум на фармацевтичната компания Евофарма, проф. William Cruikshank от Oxford Immunоtec говори за съвременните диагностични тестове в областта на туберкулозната инфекция.

Oxford Immunоtec е водеща глобална, бързо развиваща се компания за имунодиагностика, създадена преди повече от 15 години, фокусирана върху разработването и предлагането на пазара на имунологични тестове за различни имунологични нарушения.

В България компанията се представлява от фармацевтично представителство Евофарма с основния си продукт – in vitro тестът за откриване на имунологичния отговор към туберкулозна инфекция - T-SPOT®. TB.

T-SPOT®.TB тестът е революционен in vitro диагностичен метод, при който Т-клетките се стимулират с антигени, специфични за комплекса Mycobacterium tuberculosis, за откриване на инфекция при лица, както с латентна, така и с активна форма на туберкулоза. Т-клетъчният отговор е измерим и насочващ към инфекция с туберкулоза. Тестът се базира на ELISPOT метода, при който се измерва броя на Т-ефекторните клетки, които продуцират гама-интерферон, като резултат от специфичната стимулация. Това го прави значително по-надежден в сравнение с конвенционалните ELISА методи. Към момента T-SPOT®.TB е най-точният наличен тест за откриване на МТБ, с чувствителност 98,8%.

От 2018 г. T-SPOT®. TB тестът е включен и в списъка на Световната здравна организация (СЗО) за есенциална in vitro диагностика - World Health Organization Model List of Essential In Vitro Diagnostics (EDL) – Първо издание.

T-SPOT®. TB тестът е одобрен за продажба в над 65 държави, в това число Европа, Япония и Китай, вкл. и Съединените щати, където е получил одобрение преди пускането на пазара от FDA.

Проф. William Cruikshank e директор Медицинска и научна дейност в английската компания Oxford Immunоtec. Преди това работи в Бостънския медицински университет, участвайки в изследвания на белия дроб при пациенти с астма и туберкулоза. Изследванията му са финансирани от Националния институт на здравето (National Institute of Health, NIF). Напускайки Бостънския университет, той разкрива Отдел по медицинска дейност в компанията Oxford Immunоtec, което определя като изключително значима дейност по отношение получаването на информация за тестовете, тяхното приложение и диагностична стойност за заболяванията, както вътре в компанията, така и за клиентите.

С него разговаря Здравен навигатор.


Проф. Cruikshank, Вашата презентация беше на тема T-SPOT®. TB теста. Кои бяха основните теми на дискусия и най-важните послания?

Аз представих данни от последните проучвания от T-SPOT®. TB теста, сравнен отчасти с наличния ELISA тест - QuantiFERON, за да покажа разликите в методологията, по която се извършват и двата теста. Беше представен и сравнителен обзор на последните научни данни за двата теста, както и за туберкулиновия кожен тест (тест на Манту).

Какви са предимствата на T-SPOT®. TB теста?

Разликата започва с това, как се изпълнява самия тест - изолираните периферни мононуклеарни клетките се измиват, преброяват и стандартизират. Имаме отрицателна и положителна контроли. Клетките се стимулират в отделни ямки с известните ни ТБ пептиди- ЕSАТ-6 и CFP-10. След което се отчита броя на активираните Т- клетки. Този тест предлага „по-чист“ подход в отчитането на отговора, така че се получава по-добра визуализация на броя позитивни клетки, показващи дали някой е бил изложен на туберкулоза или не. Затова смятам, че този подход на теста дава по-добри клинични резултати - по-добра оценка на това дали някой е активно болен или е бил заразен наскоро, или изобщо не е заразяван.

Кои са целевите групи за T-SPOT®. TB теста?

Ние сме насочени към болниците и клиниките, като цяло местата, в които има нужда от подобна диагностика. В момента се опитваме да стъпим на пазари, като Китай, Русия, Индонезия, Индия, където има висока ендемична популация на туберкулоза (ТБ) и да използваме теста, за да определим кой е бил изложен на ТБ, за да се предприеме навременно лечение. СЗО отчита средно 9 милиона нови случая на туберкулоза годишно, а 7 милиона души годишно умират от тази болест.

Затова се опитваме да идентифицираме онези хора, които са заразени и трябва да бъдат лекувани. Туберкулозната инфекция е сериозно заболяване за пациенти във всяка възраст, но е особено проблематична в детската възраст, при имунокомпрометирани пациенти с тежка имуносупресия и при пациенти с биологична терапия. Ние се стремим с T-SPOT®. TB теста да подпомогнем ранната диагноза на пациентите, инфектирани с ТБ, вследствие на което медицинските специалисти в различните области да започнат ефективна и навременна терапия срещу М.туберкулозис, което да намали тежестта на основното заболяване. Ние в Оксфорд Имунотек постоянно се трудим да усъвършенстваме диагностиката с T-SPOT®. TB теста до ново ниво на качество, точност и надеждност.Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова


Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече