Доц. Борислав Дъбов и доц. Стойна Баналиева пред екипа на Здравен навигатор.

Между 19-ти и 22-ри октомври в София се проведе XII-ти Конгрес на българското дружество по офталмология, който традиционно събра на едно място голям брой специалисти по очни болести.

По време на форума бяха представени доклади на родни и чужди офталмолози, като част от чуждестранните лектори бяха представители на Дружеството на европейските катарактални и рефрактивни хирурзи (European Society of Cataract & Refractive Surgeons - ESCRS).


Доц. Борислав Дъбов: "Хирургията на катаракта върви към пълна автоматизация"


Доц. Дъбов е последният председател на БДО и част от организационния екип на конгреса. Той бе лектор по време на форума, както и модератор на няколко от сесиите. Ето какво сподели експертът пред Здравен навигатор:Доц. Дъбов, как бихте коментирали протичащото събитие като част от организационния комитет?
В момента тече XII-ти Национален конгрес на българското дружество по офталмология, като традиционно имаме богата научна програма с изключително голям брой чуждестранни лектори. Поканените от страна на дружеството са 14, освен това част от лекторите на фирмените симпозиуми също са международни имена.
Тази година честваме 90-годишнината на БДО, създадено през 1927 година от акад. Пашев - световноизвестен български офталмолог. На всеки три години ние организираме национален конгрес и нашата цел е да покажем на българските офталмолози новостите в областта.
Станахме свидетели на изключително интересни доклади на лектори от Обединеното кралство, Италия, Румъния, както и от нашата страна. Радва ни, че български специалисти презентираха доклади на международно ниво.

Вчера се състоя сесията на представителите на European Society of Cataract & Refractive Surgeons, какъв е Вашият коментар?
Модератор на сесията и лектор бе проф. David Spalton - президент на дружеството и изключително голяма личност в световен мащаб, който изнесе две изключително интересни презентации. Останалите представители на ESCRS също ни впечатлиха с лекциите си, които ни помогнаха да разберем новостите в оперативните методи и технологии.
Защо се изразявам така? Ние в България вече разполагаме с фемтосекундни лазери, които за съжаление обаче са налични само в частни болници, не и в университетските клиники. Причината, естествено, е финансова. Все пак вече имаме опит в този тип хирургия, затова и докладите на тези специалисти са ценни за нас.
Всяка нова техника има всоите плюсове и минуси. Понякога се наблюдават и усложнения. Фемтосекундният лазер подпомага хирурга. Хирургията на катаракта действително върви към автоматизация. Няма да се изненадам, ако след 15 години очен хирург не участва изобщо в тези операции, а те се водят само от един техник, който натиска копчета. Това вероятно е бъдещето.

Какво ще се обсъди по време заседанието на БДО днес?
По време на всеки национален конгрес ние провеждаме отчетно-изборно събрание. Аз съм последният председател на дружеството и когото и да изберем днес, той трябва да продължи линията на развитие на Българското дружество по офталмология.
Освен избора на нов председател, днес ще коментираме какво сме свършили като организция до този момент и ще начертаем бъдещи планове. Част от тях е регистрацията на БДО като самостоятелно дружество, тъй като в момента сме под шапката на Съюз на българските медицински специалисти. Друг важен момент е въвеждането на нови стандарти по офталмология.

Какво е Вашето послание към младите Ви колеги?
Ако младите лекари искат да са наистина добри, трябва да присъстват на такива форуми. Забелязал съм, че всяко нещо, научено тук, е от ползва в практиката. Нашата специалност изисква да подобряваме знанията си през целия живот. Въпреки белите си коси, аз самият продължавам да слушам с интерес и да се уча.


Доц. Стойна Баналиева: "Младите трябва да притежават знание, внимание и системен подход"


Доц. Стойна Баналиева е едно от най-известните имена на българската офталмология, носител на редица награди в медицината и пример за редица офталмолози в кератопластиката. Специалистът е един от първите български лекари, осъществили тази сложна и тежка операция.
Доц. Баналиева бе сред участниците по време на конгреса на БДО. Ето какво разказа тя пред Здравен навигатор:


Доц. Баналиева, какво Ви впечатли най-много по време на протичащото събитие?
Най-много ми хареса фактът, че залата е пълна с млади хора. Забелязвам, че младите специалисти са наистина задълбочени, държат се възпитано и като цяло не чух празни приказки.
Мисля, че те имат истински потенциал да станат добри в нашата специалност. Много са задълбочени. Младите четат много, знаят много, остава само да ги научим и да могат много. А това зависи и от нас.

Една от най-вълнуващите истории в българската медицина е случаят с миньора от Кърджали, който залива двете си очи с разтопен метал и е на път да загуби напълно зрението си. Тогава Вие минавате през редица перипетии, за да намерите подходящ донор, да убедите близките му и най-вече, да проведете сложната операция.
Кератопластиката е изключително сложна процедура, която изисква точност, сръчност и сигурност. Никога няма да забравя този пациент и момента, в който видях светлината в очите му. Той буквално върна зрението си и нормалния си начин на живот. Именно заради тези емоции си струва целият труд.

Какво е Вашето послание към младите Ви колеги?
За да бъдат истински добри в професията си, те трябва да притежават три неща - знание, внимание и системен подход. Ако работят върху това, ги чака светло бъдеще.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече