Проф. Пандев и международен екип извършиха операцията и въведоха метода в България.

На 23 февруари 2016г. в болница „Лозенец” бе извършена първата в България трансорална ендоскопска тиреоидектомия – vestibular approach (TOETVA). По покана на проф. Пандев, пионери в метода – проф. Джанлоренцо Диониджи от Италия и турския му колега проф. Озер Макай от Измир, демонстрираха опита си и с помощта на проф. Пандев отстраниха два тумора от щитовидната и паращитовидната жлеза на млада жена от Македония.

Проф. Пандев, преди да говорим за самата процедура, разкажете как се стигна до приложението й в България?

Бях канен в Япония да представя наши болни, които са на активно наблюдение от Японската асоциация. Там се видях с проф. Макай по линия на турско-българския клуб, чийто координатор съм аз. Гостувал съм в Измир, познаваме се, и когато те представяха активността си в тази посока, аз ги поканих да дойдат в България. И двамата са напълно безплатно тук. Българската държава не харчи нито един лев. Не харчим ресурс на Здравната каса или Министерството, защото пациентката е чужденка. Излиза, че тя плаща на държавата, за да въведем този нов метод.

Проф. Румен Пандев - Клиника по коремна хирургия, КЦГЕ, МУ - София, УМБАЛ „Царица Йоанна”

Разкажете повече за тази пациентка, проф. Пандев.

Тя е на 27 години, от Македония, с хиперфункциониращ възел в левия лоб, т.нар. горещ възел, който поддържа ниски нива на единия хормон. Има мъртво раждане – прави аборт на тази база. Има и друго ендокринно заболяване – хиперфункциониращ паратироиден тумор, 32-15мм, който блъска калций в кръвта и от това тя е пълна с камъни в бъбреците. Застрашава я хемодиализа. Това е абсолютна индикация за операция. Това са доброкачествени страдания. Едното пречи тя да забременее, другото ще я вкара в бъбречна трансплантация. За такива болни методът е индициран. Млад човек, с тумор, който не е малигнен. От 1924г насам няма описан случай в света на паратироиден тумор под 35мм, който да е злокачествен. Но той е опасен в своя ход – ще унищожи един човек. Ще го направи инвалид. И за такива болни методът е абсолютно индуциран.

Проф. Джанлоренцо Диониджи - Месина, Италия

Проф. Диониджи, от колко време се прилага тази трансоралната ендоскопска тиреоидектомия и паратиреоидектомия – вестибуларен подход?

Първото описание на трансоралния метод е от 2008-2009г. Но при тази процедура достъпът е подезичен, а не вестибуларен (под долната устна – б.а.). Има доста голяма разлика. Първото приложение с вестибуларен метод е от 2016г.

Споделете повече за процедурата, проф. Пандев.

Процедурата е минимално инвазивна по отношение на това,че изпълнява критериите за безкръвна намеса. Интересна е с това, че няма отвор в шията, което за млада жена е важно, второ, усигурява тотален достъп до всички райони на шията и трето, пациентът може да яде сладолед часове след операцията. Като предимства за пациента, липсата на белег е на първо място, но след операцията той веднага може да бъде излаган на слънце, да се храни, да се къпе – запазва се качеството му на живот. Все едно е бил на зъболекар.

Проф. Озер Макай - Измир, Турция

Проф. Макай, няма ли козметичният ефект от липсата на белег да се превърне в решаващ фактор за избора на този метод?

Много добър въпрос! Тази процедура не е подходяща за всички случаи. Не е възможна при всеки, който иска операция без белег на шията. Пациентите трябва да отговарят на определени критерии, като напр. да нямат тиреоидит, операцията трябва да е първична и т.н. Идеалният случай би бил човек с малък тиреоиден възел, без тиреоидит, подозрителна биопсия. Тя не е възможно за случаи на рецидивираща или голяма гуша, или когато на шията е правена радиотерапия.

Кое е най-голямото предизвикателство за хирурга при тази процедурата, проф. Диониджи?

Ние обърнахме вече внимание на това, че подобна процедура не може да се извършва от всеки хирург, защото има обучителна крива – тя е най малко от 30-40 случая, преди специалистът сам да направи операцията. Един неопитен хирург не може от утре да започне да прави такива операции. Той трябва да бъде трениран, да подбере подходящи случаи и да има добри познания по ендоскопска хиургия, тироидна и ендокринна хирургия, да познава анатомията на врата, на брадичката, на устната.

Проф. Пандев: Рискът от процедурата е в конверсията – болният започва да кърви и го отваряме по обичайния начин. Той не може да загине. Това е релативният риск при обучителната крива – няма 100% успеваемост, но с всяка следваща намеса процентът се повишава.

Това ли е най-лошия възможен сценарий при тази процедура, проф. Макай – кръвоизлив?

Кръвоизливът по принцип е животозастрашаващ, както при всяка друга операция. Но той се овладява и ние подробно говорихме за начините за справяне. Различното при тази операция е, че вестибуларния метод касае една важна анатомична област, в която се намира менталния нерв и там могат да настъпят увреди. Това е ново за нас, защото при конвенционалната тиреоидектомия няма подобни усложнения, но днес вече знаем как бихме могли да нараним този ментален нерв и методът е съобразена с това.

А техниката, която ползвате, съобразена ли е с метода, проф. Диониджи?

Ние сме все още във фаза на развитие на процедурата и наистина се нуждаем от нови, по-добри инструменти за нея. В момента използваме инструментариума на коремната лапароскопска хирургия. Вярвам, че в бъдеще ще имаме специално посветени инструменти за шийни процедури, за ендоскопски разрези, напр. троакарът трябва да е гумен, за да е по-мек, за да упражнява по-малко натиск върху менталния нерв или инструментът, който ползваме за рязане, да дими по-малко.

Благодарни сме на проф. Пандев за дадената ни уникална възможност. Болницата е удивителна, оборудването й е превъзходно, операцията премина чудесно и целият екип беше на високо ниво. Ние сме доволни!

Снимки: Здравен навигатор

Интервю: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече