Коментираха пред Zdravennavigator някои от актуалните теми, които бяха обсъждани на форума, състоял се в края на миналата седмица.

Седмото издание на конференцията бе определено като едно от най-силните досега, както имахте възможност да прочетете вчера - http://www.zdravennavigator.bg/article/pyrvi-otzivi-proletni-varnenski/16816.


Националната конференция дава възможност на дерматолозите от цялата страна да се включат активно и да дебатират новостите и възможностите в областта на дерматологията, венерологията и естетичната медицина в България.


Днес имате възможност да се запознаете с мненията на част от българските лектори по време на събитието. Предстои да ви представим и коментари на някои от известните чуждестранни лектори, които през тази година уважиха форума.

Доц. д-р Г. Чернев

Доц. Чернев, бяхте модератор на една от най-интересните сесии по време на конференцията. На първо място - вашият коментар за самата сесия.

Сесията действително беше интересна. Участваха наши колеги, специалисти, които са светила в областта на дерматоонкологията, дерматохистопатологията и оперативното лечение на меланома. Говоря за колеги от Германия и от Португалия. Фокусът на сесията бяха туморните заболявания, в частност – меланома, но също така някои редки туморни заболявания и псевдотуморни формации, които също изискват сериозен подход, за да се постигне добър клиничен резултат за пациентите.

Представихте и няколко доклада по време на форума. Кои бяха основните моменти в тях?

Докладите бяха фокусирани върху редките патологии, които ние дерматолозите срещаме. Основните акценти бяха поставени върху редките пигментирани лезии, които могат да възникнат в областта на нокътното и околонокътното пространство. Като се визуализира преди всичко злокачествената форма на малигнения меланом и се обсъждаха възможните диференциални диагнози. Другият от докладите бе с фокус върху псевдотуморните формации, а третият – върху редките форми на базилиома, които изискват още в ранните фази адекватно и бързо оперативно лечение, за да се избегнат метастази.

Какви биха били вашите съвети към общопрактикуващите лекари, тъй като е известно, че при наличие на проблем пациентите първо се обръщат към тях?

Ако трябва да съм съвсем лаконичен, бих посъветвал следното – да не експериментират. При лезии, които са неясни и не знаят по какъв начин може да се помогне на пациентите, просто да ги насочат към по-големите болници или дерматологични звена, за да може да се подходи мултидисциплинарно и да се изясни възможно най-бързо и добре случаят в полза на пациента.


Д-р Е. Павлова

Д-р Павлова, бихте ли очертали основните моменти, които представихте във вашия доклад.

Презентирахме нови диагностични методи – т. нар. оптична биопсия за диагностика на кожни тумори. Това, което е изключително важно е, че това са неивазивни, нейонизиращи лъчения, много бързи ин виво изследвания, чрез които може да се диференцира една доброкачествена лезия и от най-злокачествения рак на кожата.
"Златен стандарт" разбира се е хистологичното изследване, но то е инвазивно, а чрез този нов метод ние бързо можем да поставим диагнозата. Това е един международен научен проект, който започнахме в Националната онкологична болница в София, а сега го продължаваме в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ". Изследвали сме над 500 пациенти, като диагнозата обичайно се поставя за около 3-4 минути. Това представлява вид лазер, който минава през кожния тумор и по сигнала, който се отразява се поставя диагнозата.

Запознати ли са дерматолозите достатъчно добре с този метод?

Това е нов метод в целия свят и за пръв път е въведен в България от доц. Троянова, но те са изследвали по-малка група пациенти, докато ние вече разширихме проучването. Откривателят, ако мога да се изразя така е Институтът по електроника на БАН. Фактически те използват оптиката и лазерите, внедрявайки ги в медицината, което е изключително важно. Това е един апарат, с който ние успяхме да изследваме толкова пациенти, а също така – имаме и публикации в учебник в Канада, както и други международни публикации на тази тема.


Д-р О. Съботинов

Д-р Съботинов, вие сте лазерен инж.-физик и изнесохте изключително интересна презентация по време на Варненските пролетни дерматологични дни.

Целта бе да запозная аудиторията с най-съвременните фракционни методи, които се използват за регенерация на кожата. Идеята беше да направя едно сравнение между тях на биофизично ниво, за да се види при кой от методите какво може да се очаква реално като въздействие.

Какво е важно да знаят дерматолозите за лазерите?

Като човек, който разглежда нещата както от научна гледна точка, така и от гледна точка на бизнеса, смятам, че е много важно да не вярват единствено и само на рекламите, които вървят с различните апарати. Много често те са подвеждащи и не винаги това, което ни се казва е точно така. За да имаме ефект трябва да има истинско биофизично въздействие, което ние търсим в апарата.

Петър Колчев, издател

Презентация на доц. Чернев.

Базоклетъчен карцином.

Презентация на доц. Матеев.

Доц. Матеев по време на лекцията.

Какво показват наблюденията?

Доклад на д-р Петров.

Презентация на доц. Бакърджиев.

Момент от презентацията на доц. Бакърджиев.

Клиничен случай.

Диагноза и следващи стъпки.

Презентация на д-р Пенев.

Д-р Пенев по време на представянето на доклада.

Какво е добре да се има предвид при лазерни манипулации?

Какъв е "златният стандарт"?

Лекция на доц. Пехливанов.

Момент от презентацията на доц. Пехливанов.

Презентация на д-р Камелина.

Д-р Камелина по време на лекцията.

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече