Пред Zdravennavigator те разказаха какви теми представиха пред българската дерматологична общност и защо.

Пролетните Варненски дерматологични дни вече се наложиха като важна научна среща, която е изключително полезна за българските специалисти в областта. Националната конференция предоставя възможност на всички лекари да участват активно в развитието на дерматологията, венерологията и естетичната медицина в България. Както вече ви съобщихме, тазгодишното издание на форума бе оценено доста високо от българската дерматологична общност, която се включи в събитието: http://www.zdravennavigator.bg/article/chast-bylgarskite-lektori/16824


Представяме ви и мнения на част от чуждестранните специалисти, които участваха като лектори на форума през тази година.


Проф. Флакс

Доволен съм, че след 20 години прекъснати контакти между българските и руските лекари, партньорството бе възстановено. И дори вече мислим за задълбочаване на сътрудничеството като организиране на съвместни форуми, курсове и обучения, разработки и т.н.
По време на провелата се във Варна дерматологична конференция, която доколкото разбираме е важна за специалистите в областта от страната ви, се уверихме, че организацията на самия форум и представените доклади са на много високо ниво. Освен това, забелязахме, че освен дерматолози участват и лекари от други специалности, държи се на мултидисциплинарния подход, участват представителите на научната общност в лицето на МУ-Варна. Самият аз се надявам да затвърдим тепърва това сътрудничество, като ще очакваме и български лекари да се включат във форумите, които ние провеждаме в Русия.


Проф. Гайлен

По време на лекцията, която изнесох в рамките на дерматологичната конференция във Варна, се спрях на проблема и възможностите за лечение на меланома. Доколкото ми е известно с този проблем в България обикновено се ангажират онколозите, но в Германия това е проблематика, която е в обсега на действие на дерматолозите.
Спрях се на този проблем, като представих опциите за провеждане на лечение, за да мога да запозная дерматолозите в страната ви с материята по-широко, а те от своя страна да са подготвени да дават съвети и препоръки на пациентите си, когато имат необходимост от помощ.


Проф. Кардозо

По време на форума във Варна представих два клинични случая, които сме имали в отделението на клиниката, в която работя. При първия случай трябваше да решим проблем с кожни лезии, които имаше пациентът. При втория случай, при който пациентът ни бе жена се оказа, че проблемът се корени още от детството, така че се наложи да я подложим на определен набор от изследвания в клиниката, в която работя, за да изберем най-подходящата терапия.


Проф. Троние

Докладът ми бе посветен на проблема с малигнения меланом. Коментирах подхода при установяване на подобен проблем, за да може да се постави възможно по-скоро правилната диагноза. Направена бе и връзка с новите препоръки, които вече са част от нашите правила за поведение при лечение на меланома.
За дерматолозите е важно да разграничават лесно и бързо някои доброкачествени лезии, на които няма как да не се натъкнат в клиничната си практика от опасния меланом. Защото колкото по-бързо бъде поставена точната диагноза, толкова по-големи са шансовете за пациента.


Проф. Неноф

По време на форума на дерматолозите във Варна акцентирах на проблемите с някои инфекции, които се оказват доста често срещани в нашата практика. И бих казал, че този проблем съществува както в България, така и при нас в Германия. В Германия например мога да кажа, че проблемът засяга между 10 и 20% от населението. Затова е важно да се коментира как да се проведе съответното лечение, какъв подход да се предпочете и т.н.
Проблемът е, че тази инфекция засяга в голямата си част пациенти, които са с диабет, а това може да доведе до още по-сериозни усложнения и бактериални инфекции. И аз имах възможността да представя новите подходи при диагностицирането на заболяването и назначаването на съвременно лечение.

Петър Колчев, издател

Лекция на проф. Троние.

Препоръките от 2009 г., които вече са включени и в гайдлайна.

Какво се препоръчва като правила на поведение?!

Професорът по време на презентацията.

Лекция на проф. Гайлен.

Специалистът от Германия по време на доклада.

Стадии на малигнения меланом.

Препоръчителна терапия.

Презентация на проф. Кардозо.

В рамките на форума специалистът се спря на два клинични случая.

Първият от представените случаи от проф. Кардозо.

Презентация на проф. Неноф.

Момент от лекцията.

Професорът акцентира на заболявания, които при част от пациентите могат да се окажат повод за сериозни инфекции.

Доклад на проф. Флакс.

Някои актуални проблеми.

Проф. Флакс с колегата си проф. Гладко.


Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече