Това коментира пред Zdravennavigator доц. д-р Р. Янкова, председател на Организационния комитет на Осмата регионална конференция на БДД-Клон Пловдив.

Форумът се състоя във Велинград от 10 до 12 май. Темата на събитието бе "Дерматология и термализъм".


Конференцията даде възможност на специалистите в областта на дерматологията да обсъдят актуални проблеми, да представят клиничния си опит и да коментират различни въпроси.


Специален коментар за Zdravennavigator – от доц. д-р Р. Янкова, председател на Организационния комитет на Осмата регионална конференция на БДД-Клон Пловдив.

Доц. д-р Румяна Янкова


Доц. Янкова, провеждате Осма регионална конференция на БДД-Клон Пловдив. Вашият коментар за форума.

Това са конференции, които организираме ежегодно, като през последните години избираме Велинград като мястото, където да ги провеждаме. Колегите харесват това събитие, тъй като имаме възможност да споделяме наши случаи, практически опит, проблеми.
Тазгодишната конференция включваше елементи от ежедневната ни практика, от наши проучвания. Бяха представени изследвания, които извършваме като клиницисти, за да подкрепим своите хипотези.

Събра се цветът на българската дерматология, бяха изнесени много интересни доклади и имаше доста дискусии.

Първата сесия, с която започнахме действително породи много дискусии, като те продължиха и по време на следващите сесии. Това не е нещо, което да е изненадващо, макар че не винаги се стига до оживени дискусии. От тази гледна точка бяхме приятно изненадани.
Успяхме да коментираме проблеми като гъбични заболявания, които понякога са трудни за диагноза; дискутирахме заболявания с недоброкачествен характер; такива с тежко протичащи лекарствени реакции; болести, водещи до по-сериозни усложнения.
Освен това, разгледахме и проблеми със заболявания, с които се сблъскваме ежедневно в практиката ни. Една от големите теми, която никога няма да слезе от дневния ред на дерматологичната общност е тази за псориазиса. Проф. Цанков представи балнеотерапията в Европа и частично – в България, като можем да изразим съжаление, че нашата балнеотерапия изостава въпреки даденостите, които превъзхождат тези в много други държави.
Бяха представени също така съвременни методи за отчитане промените в пигментацията на кожата, дискутира се диагностиката на пигментни лезии. Заедно с това имахме удоволствието да чуем от доц. Василева, за която бих казала, че е името в българската дерматология когато става въпрос за булозни дерматози. Имахме възможност да чуем резултатите на проф. Кадурина, която в България е запозната най-добре с лазерното лечение на различни болестни състояния и на естетични дефекти.
Имаше представяния на фармацевтични фирми, с които ние работим в една посока. Ние си сътрудничим с козметичните и естетичните индустриални производители, използваме техните препарати и продукти, защото в крайна сметка в дерматологията едно лечение трябва да се провежда както с фармацевтични, така и с козметични продукти, в зависимост от заболяването. А в рамките на състоялото се фирмено изложение, колегите имаха възможност да придобият представа и за новите продукти, които се предлагат от компаниите.


Петър Колчев, издател

Дерматолози от цялата страна се събраха на форума във Велинград.

Темата на конференцията беше "Дерматология и термализъм".

Лекция на доц. Зисова.

Модераторите на един от панелите - доц. Янкова, проф. Цанков, доц. Василева и доц. Казанджиева - от ляво на дясно.

Лекция на доц. Матеев.

Доц. Матеев по време на презентацията.

Презентация на доц. Казанджиева.

Доклад на доц. Янкова.

Успоредно с конференцията се състоя и фирмено изложение. Представяне на фирма Медика.

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече