Петото издание се проведе в София между 5 и 8 юни. На форума си дадоха среща известни учени от страната и чужбина.

По време на събитието се дискутираха най-новите тенденции в диагностиката и лечението на дерматологичните заболявания, както и новостите в областта на естетичната медицина.


За пета година поред Клиниката по дерматология към Военномедицинска академия отвари вратите си, за да предложи множество практични курсове, демонстрации и интерактивни сесии.


Президент на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина е проф. д-р Мирослава Кадурина, началник Катедра по дерматология и алергология във ВМА, София, а почетен председател - генерал-майор проф. д-р Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия.

(Проф. М. Кадурина заедно с проф. Т. Ружичка)


По-интересни акценти от тазгодишния форум и коментари на част от участниците в събитието:

Проф. д-р Томас Ружичка


Проф. Ружичка, бихте ли коментирали основните акценти от вашата презентация, която бе посветена на проблема с атопичния дерматит?

Представих потенциала за диагностициране на заболяването, с новостите в неговата патогенеза, клиничните прояви и съвременното му лечение. И е от много съществено значение, че при провеждането на терапията следва да се разгледат различните аспекти на заболяването при конкретния пациент.
Бе повдигнат въпросът, че има своеобразен бум на пациентите с атопичен дерматит, като това до голяма степен може да се обясни с понижения имунитет на хората.


Доц. д-р Снежина Василева


Доц. Василева, бяхте модератор на един от доста интересните модули, в който участваха професори от световна величина. Бихте ли направили вашия коментар – какво ви впечатли и какво ново научихте от тях?

Лекторите наистина бяха от световна величина, като темите бяха подбрани в областта на автоинфламаторните и инфламаторните заболявания. Сесията започна с много задълбочен клиничен случай, който ни бе представен от доц. Праматаров. Имахме възможността да чуем лекцията на проф. Френч, представител на Клиника от Цюрих. Това бяха изключително обогатяващи познанията ни лекции. Проф. Ружичка ни запозна с проблема атопичен дерматит, с новостите в неговата патогенеза, клинични прояви и лечение. Тоест, като цяло мога да кажа, че тази сесия бе изключително полезна, надявам се не само за младите колеги, но и за нас, вече по-зрелите специалисти, ако мога така да се изразя.
Доста силна бе научната програма и през останалите дни на Лятната Академия по дерматология.

Разкажете какви бяха акцентите по време на лекцията, която вие изнесохте в рамките на Академията.

Темата на моята лекция бе посветена на автоимунните булозни дерматози. Това са редки заболявания, които за съжаление са сериозна патология в областта на дерматологията. Пациентите са действително болни, с влошено качество на живот. Освен това, диагностиката на тези заболявания изисква един алгоритмичен подход, който се базира на приложението на различни лабораторни техники, които във времето се доразвиват и навлизат нови технологии.

Доц. д-р Мери Ганчева


Доц. Ганчева, председателствахте една от най-интересните сесии с чуждестранни лектори. Какви са вашите впечатления и какво ново научихте от тях?

Както сесията, на която бях модератор, така и всички сесии, които бяха включени в Академията по дерматология, бяха на изключително високо ниво. Причината е, че бяха поканени специалисти от много висок ранг, занимаващи се със специфични заболявания в областта на дерматологията. В техните лекции бяха представени не само нови факти по отношение на етиопатогенезата, но и много новости по отношение на терапията. Всичко това даде един широк спектър на нашето мислене, като ние обогатихме диференциално-диагностичните методики.
Специално в сесията, която ръководих аз, участваха световноизвестни капацитети в областта като проф. Ружичка, който оглавява Дерматологична клиника в Мюнхен и ни запозна с новостите в лечението на атопичния дерматит. Участва също проф. Ханеке, който направи един доста широк обзор на заболяванията на ноктите, а също така – проф. Френч, който ни разведе из дебрите на автоинфламаторните заболявания. Разбира се, участваха и лектори от България, като по време на панела, на който бях модератор, доклад изнесе доц. Праматаров.

Петър Колчев, издател

Аудиторията.

Лекция на проф. Ружичка и извадки от презентацията му.

.

.

.

Доклад на проф. Френч и подбрани извадки от презентацията.

.

.

.

.

Презентация на проф. Ханеке.

Презентация на проф. Камарашев.

.

Лекция на проф. Кацамбас.

.

.

Участниците в Академията имаха възможност да се запознаят с последните новости в областта на дерматологията.

Имаше немалко въпроси и интересни дискусии. На снимката - проф. М. Кадурина.

За младите специалисти в областта форумът бе от голяма полза.

Моменти от практическата част, която се проведе по време на Академията. Д-р Каспари по време на презентация.

.

Презентация на д-р Литов.

.

.

.

Успоредно с Академията се проведе и фирмено изложение. Представяне на фармацевтичната компания Astellas.

Представяне на компания „Медицинска Техника Инженеринг”.

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече