Отзивите от форума – пред Zdravennavigator.

Конференцията се проведе при засилен интерес от 31 октомври до 3 ноември в София и събра известни дерматолози от страната и чужбина.


По време на събитието бе отбелязана и 90-годишнината от създаването на Българско дерматологично дружество.


Церемонията по откриването на 22-та научна конференция Софийски дерматологични дни "Проф. д-р Асен Дурмишев" бе почетена от множество гости, а историята на Българско дерматологично дружество бе проследена от председателя на организацията.


Какви коментари направиха пред Zdravennavigator някои от видните инициатори и гости на събитието:

(Проф. Яна Херцогова, президент на Европейската академия по дерматология и венерология и чл. кор. проф. Николай Цанков, председател на Българско дерматологично дружество)


Чл. кор. проф. Николай Цанков, председател на Българско дерматологично дружество

Проф. Цанков, проведохте 22 национална конференция Софийски дерматологични дни и отбелязахте 90-годишнина от създаването на Българското дерматологично дружество. Вашият коментар и анализ на събитието.

Събитието действително е изключително не само за българската дерматология, но и за българската медицина, а и за интелектуалната ни общност като цяло. С какво съм доволен?! На първо място – отдадохме нужната почит на нашите учители. Те създадоха това, на което се радваме днес и се надяваме, че ние ще създадем базата, на която ще стъпят бъдещите поколения дерматолози в България. На второ място – показахме, че сме една много силна школа. Бяха показани изключително интересни случаи и трудни за диагностика. Те доставиха удоволствие, защото в нашата работа, която е свързана с труд, с изтощение, трябва да има и един елемент на интелектуално удоволствие. Човек трябва да работи и за душата си, а когато се постави една точна диагноза, когато тази точна диагноза даде основание за едно правилно лечение и пациента се излекува, няма по-голяма радост за който и да е лекар.
Имахме изключително силно чуждестранно присъствие – 12 гости от чужбина. Бяхме почетени с присъствието на президента на Европейската академия по дерматология и венерология, дойдоха стари приятели на българската дерматология, при които са се обучили много наши дерматолози. Радостен съм от факта, че някои от тези които минаха тези школи се хабилитираха в чужди клиники.
Имахме много интересни презентации и от страна на фирмите.


Проф. Яна Херцогова, президент на Европейската академия по дерматология и венерология

Проф. Херцогова, какво послание бихте отправили към колегите ви в България, които отбелязаха 90-годишнина от създаването на Дружеството на дерматолозите в България.

Много се радвам, че имах удоволствието да се включа в честването на тази годишнина. Известно ми е, че българските дерматолози са много добре обучени и имат богат клиничен опит. Безспорно те са част от европейското семейство на дерматолозите. Самата аз съм от Чехия и мисля, че с колегите от България успяваме да постигнем чудесни отношения, тъй като историята, която имаме е сходна. Успяваме да си партнираме много добре и доказателство за това са съвместните инициативи, които вече сме организирали заедно.
Смятам, че доброто сътрудничество помежду ни трябва да се развива още повече занапред, защото гласът ни следва да се чува в Европа. И ако работим заедно, по-лесно и бързо ще успеем да постигнем целите към които се стремим. Така ще успеем да постигнем по-добро ниво на развитие на специалността, ще имаме по-добри възможности за специализации и подобряване на квалификацията на специалистите, възможности за повече клинични проучвания. И всичко това естествено ще доведе и до по-добри резултати и за пациентите ни.

Проф. Гюнтер Бург, Германска дерматологична асоциация

Проф. Бург, споделете вашите впечатления за конференцията "Софийски дерматологични дни".

За мен е удоволствие, че отново бях тук в България. Имам много близки отношения с българските дерматолози, особено в лицето на проф. Цанков, на проф. Кадурина и ген. Тонев. С тях се познаваме от около 20 години и мога да кажа, че за този период българската дерматология е постигнала немалък напредък.
Българската дерматология има много дълга история, има много велики имена, добри постижения, но не е била толкова известна на Запад, което е жалко. През последните години обаче има напредък в това отношение и съм много впечатлен от проф. Цанков, който с амбиция ръководи Дружеството на дерматолозите в България, популяризира дейността на българските дерматолози и в чужбина, посещава международни конгреси. Аз подкрепям тази активност и желание за развитие.

Вашето послание към българските дерматолози.

Бих им пожелал да продължат да се развиват, да продължат да напредват в клиничните проучвания и да популяризират постиженията си по света. Защото както вече отбелязах българската дерматология е със силна история и много добри постижения.


Проф. Димитър Господинов

Проф. Господинов, състоя се 22-то издание на Софийски дерматологични дни. Вашият коментар за събитието.

Както всяка година Софийските дерматологични дни "Проф. Д-р Асен Дурмишев" доказаха изключителното израстване на младите дерматолози в страната, тъй като в тях се включват преимуществено млади докторанти и специализанти от университетските болници. Те представят редки клинични диагнози и с това безспорно се обогатява нашата наука.
През тази година ние честваме 90 години от създаване на Българско дерматологично дружество, което е първото научно дружество по медицинска специалност в България. Това е годишнина, която сама по себе си говори за традиция, а авторитетът на българската дерматология в Европа и по света бе доказан за пореден път с присъствието на изключително известни учени от нашата специалност.
Лично аз се гордея, че съм възпитаник на тази школа, която има своя безспорен принос в европейската наука.

В края на ноември предстои да се проведе едно изключително интересно събитие, което вие организирате, и с което се отбелязва края на научната година.

Искам отново да поканя всички колеги на нашата традиционна конференция, която организираме ние от Плевенския клон на дерматологичното дружество всяка година в Трявна. По традиция, в края на годината ние правим равносметка на това, което сме свършили, на това, което сме научили, като тази своеобразна рекапитулация се прави от известни български дерматолози. След една изключително напрегната година, посещения на конгреси, симпозиуми и конференции, ще имаме възможност да си починем и да се научим да играем хора и т.н. Имаме дрескод – Носии. Надявам се, че отново ще бъде оценена подобаващо нашата традиционна конференция и очаква всички, които бяха тук в залите да присъстват и на нашето мероприятие.


Доц. Гриша Матеев

Доц. Матеев, проведе се 22 национална конференция "Софийски дерматологични дни", вашият коментар.

Конференцията се развива възходящо, тъй като всяка следваща е по-добра. Тази беше връх в 22-годишната история на конференцията. Нямаме година, в която да сме пропуснали провеждането на събитието. Това е притегателно място за дерматолозите, защото те виждат редките клинични случаи, с които дерматологията изобилства. Дерматологията е дисциплина с много заболявания; казват, че са над 4000. Поради тази причина всяка година ние представяме редки клинични случаи, към които всички проявяват интерес, защото ги виждат ежедневно и в различна степен в своите отделения.
През тази година в конференцията се включиха 350 души, участваха над 45 фирми и интересът бе огромен. Всички присъстващи непрекъснато бяха в залата.

Българско дерматологично дружество празнува 90-годишен юбилей.

Това е най-старото българско медицинско дружество по конкретна клинична специалност. Дружеството е основано през 1923 г., като негов основател е един Възрожденец, един потомствен интелектуалец – проф. Берон, който е трето поколение лекар в своето семейство. Той е бил изключителен клиницист, виждал е далече в бъдещето, бил е и организатор, участвал е и в работата на Лекарския съюз на България. От основаването си досега, Дружеството не е прекратявало работата си нито за миг и непрекъснато е било ангажирано със следдипломната специализация и квалификацията на дерматолозите.

Направи впечатление, че в събитието се включиха доста ваши млади колеги с доклади.

Такава е тенденцията, младите хора трябва да участват. Първо, за да се научат да отстояват мнение и да презентират, тъй като това е втората характерна черта за един лекар, освен да може да поставя диагноза, да може и да я защити и да я представи. Разбира се, когато младите колеги готвят случаите, зад тях стоят доценти, професори, техните ръководители.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече