Сложи финал на тазгодишния научен сезон. За събитието се събраха множество специалисти в областта.

Форумът се проведе в края на месец ноември в Трявна по инциатива на Плевенския клон на дерматологичното дружество.

Специалистите дерматолози имаха възможност да дискутират актуални теми, да направят равносметка на постигнатото през годината и да се повеселят. През тази година по време на традиционната конференция участниците в нея имаха възможност да представят българските носии и да се научат да играят хора.

Повече за събитието – от инициатора на форума – проф. Димитър Господинов и проф. Николай Цанков, председател на Българско дерматологично дружество.

Проф. Димитър Господинов

Проф. Господинов, с 16-та регионална научно-практическа конференция по дерматология закривате тазгодишния научен сезон. Вашият коментар за събитието.

За 16-ти път се събрахме, за да закрием активния дерматологичен сезон, както обичам да казвам, както и да направим равносметка за това, което се е свършило през годината. Смея да кажа, че 2013 г. беше успешна за регион Плевен и Клиниката по дерматология в университетската болница в Плевен. През изминалата година ние успешно завършихме с двама наши докторанти дисертационните им трудове и те имаха успешни защити. Моя милост бе хабилитиран от доцент в професор. Участвахме във всички дерматологични форуми в страната, така че мога да кажа, че годината наистина беше една от успешните за нас.

През тази година ние дерматолозите в България честваме 90 години от основаването на Българско дерматологично дружество, което е първото медицинско дружество по отделна специалност в страната ни.

Кои бяха основните акценти по време на форума?

Най-много се коментираше емблемата на дерматологията – псориатичната болест, стратегии за лечение на дерматози. Говорихме и за новата група заболявания, наречени инфламаторни. Освен това, коментирахме различните болести; основните дерматологични диагнози присъстваха сред акцентите. А също така дадохме възможност на фармацевтични фирми да представят своите продукти в областта на дерматозите.

На събитието присъстваха доста ваши млади колеги. Какво е вашето послание към тях?

Бих ги посъветвал да следват нашия път, така както ние следваме този на нашите учители. Лично аз се стремя да предам наученото от мен на учениците ми. Винаги съм казвал, че дерматологията е аристокрацията на медицината, а не буржоазията.

Една добра теоретична подготовка прави младия дерматолог конкурентен по целия свят и за жалост ние вече изпитваме това на гърба си, защото много колеги работят в Западна Европа.

Проф. Николай Цанков

Проф. Цанков, коментарът ви за 16-та научно-практическа конференция по дерматология, която се състоя в Трявна.

За пореден път се събрахме в Трявна, където успоредно със задълбочените научни презентации, имахме възможност и да се видим. Организацията бе на отлично ниво, за което можем да поздравим инициатора на събитието – проф. Димитър Господинов.

Имахме представяния на клинични случаи, бяха представени задълбочени презентации за псориазиса и т.н.

Какво е бъдещето на дерматологията и от какво има нужда тя?

Живеем в свят на глобализация, в свят, в който все повече се мисли за техниката и при всички тези бързи промени забравяме да говорим с пациентите. В този смисъл исках да обърна внимание на младите колеги – да отделят повече време, за да изслушват пациентите и какви са техните проблеми.

Презентация на д-р Демерджиева.

.

.

Презентация на проф. Паскалев.

.

.

.

Презентация на доц. Праматаров.

.

.

Презентация на проф. Господинов.

.

.

.

Презентация на проф. Кадурина.

.

.

.

.

.

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече