Това коментираха дерматолози, дни преди провеждането на поредната кампания за предпазване от кожен рак Евромеланома 2014.

Един от факторите, които увеличават риска от сериозно заболяване на кожата, са тежките слънчеви изгаряния. Значително по-предпазливи трябва да бъдат хората, които имат повече от 50 бенки по тялото си, предаде Дарик.

Последните данни сочат, че през лятото 55% от родителите у нас прекарват повече от 4 часа дневно на плажа със своите деца, а над половината от майките нанасят слънцезащитен крем едва два пъти на ден.

Преди 25 години слънцето у нас не е било толкова опасно, заяви доц. Румяна Янкова, дерматолог в Пловдив и член на ръководството на Българското дерматологично дружество. Специалистът подчертава, че необходимото за организма количество витамин D, се набавя само от нормалните ни разходки през летните дни, когато сме в дрехи. На плажа обаче, без редовно нанасяне на слънцезащитен крем, е вредно.

"Много е силно слънцето, то не е онова слънце, което някога имахме - тогава, когато нямаше защо толкова много да се плашим от него и да се пазим", коментира специалистът.

На 14-ти май тази година ще се проведе поредното издание на Националната кампания за профилактика на кожния рак. Прегледи ще се осъществяват безплатно в цялата страна, а в инициативата ще се включат около 200 български специалисти.

При миналогодишната кампания бяха прегледани 1800 души, при 150 от тях бе открит рак на кожата, а шестима бяха диагностицирани със злокачествения меланом.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече