През тази година форумът премина под наслов "Дерматология 2014 – тенденции и перспективи".
Събитието се проведе от 28 до 30 ноември, като в него се включиха около 250 участници, отчете инициаторът на форума проф. Димитър Господинов.
17-та Научно-практическа конференция на БДД-клон Плевен премина под наслов "Дерматология 2014 – тенденции и перспективи".
Повече за форума, разказаха инициаторът – проф. Д. Господинов и проф. Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен, който също бе един от лекторите на събитието.
Проф. Димитър Господинов

Проф. Господинов, проведохте дерматологична конференция в Трявна, която беше посветена на 40-годишнината от основаването на МУ-Плевен.
Нашата конференция бе 17-та поред и тази година действително я посветихме на 40-годишнината от основаването на МУ-Плевен. Аз за себе си дадох сметка, че за тези 40 години, на практика 37 години съм прекарал в този Университет – като студент, а след това като служител и до ден днешен. Силно съм привързан към академичния живот на тази институция, имал съм невероятни учители и преподаватели, от които много съм научил и съм щастлив, че съм работил с доц. Мариана Трашлиева като ръководител на Клиниката по дерматология. Традицията, която тя ни завеща, на нас, идващите след нея е провеждането на точно тази конференция, която от чисто регионална се превърна от доста години в национален форум, който ние провеждаме ежегодно в края на годината.
През тази година темата на конференцията беше "Перспективи и тенденции". Имахме честта да бъдем уважени от ректора на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, който показа перспективите и тенденциите при минималноинвазивните интервенции и бяхме изключително впечатлени. Проф. Томов представи възможностите на роботизираната хирургия, нещо, с което Плевен основателно се гордее.
Лектори на форума бяха най-изявените дерматолози от българската дерматологична общност. Лекциите бяха изключително интересни, свързани със системни кожни заболявания, с някои битови навици, водещи до кожни заболявания, като например бръсненето; коментираха се качествата на минералните води и накрая ни бяха показани и тенденциите в развитието на нашата научна специалност. Тази лекция беше представена от чл. кор. проф. Цанков и въпреки умерения оптимизъм в нея, все пак бяха начертани едни тенденции, които са твърде позитивни и това е определението на дерматологията като един интердисциплинарен проблем. Това, което са ни казвали нашите учители е, че кожата е един екран на организма и действително много вътрешни заболявания могат да се диагностицират само по тяхната кожна симптоматика.
Бяхме подкрепени от достатъчно на брой фармацевтични фирми, с които ние работим в ежедневието. Благодаря на всички тях, защото без колегите-дерматолози и без фирмите нямаше как да бъде организирана тази конференция, а и не само тази, а и която и да било друга.
Проф. Славчо Томов

Проф. Томов, изнесохте доста интересна лекция и представихте много иновативни неща, които правите в областта на миниинвазивната хирургия.
В сферата, в която работя, както във всяка медицинска сфера има интересни нови тенденции. Медицината не е закостеняла дисциплина, тя се развива, при това с много бързи темпове.
Това, което лично мен ме вълнува и ми прави впечатление е, че ние като лекари дори понякога не насмогваме да наваксаме темпото, с което се развиваме. Не можем да осмислим техническите постижения на медицината в живота като цяло. За мен това е един философски проблем, проблем на съвременното общество.
В областта на гинекологията най-революционната тенденция са минималноинвазивните оперативни интервенции. За наше огромно щастие МУ-Плевен има уникалната възможност и шанса да развива тези техники, като се започне от лапароскопската хирургия и роботизираната хирургия. Новата система, с която разполагаме дава възможност не само да се оперира с нея, но има и възможност за обучение – както на студенти, така и на лекари. Съвсем наскоро приключи поредният курс за студенти по лапароскопска хирургия.
Мисля, че неслучайно президентът на България избра МУ-Плевен като място на неговата трета поредна инициатива, свързана с иновациите в медицината.
Конференцията, на която аз присъствах, независимо че съм гинеколог, изключително приятно ме впечатли с нивото си, броя на участниците, които се включиха в нея, както и от интереса, който дерматолозите проявяват към другите специалности. Съвременната медицина е интердисциплинарна наука. От една страна тя е наука на супер-тясната специализация, а от друга – на интердисциплинарните екипи и развитие. Неслучайно в престижни европейски и световни университети има специалности, които се наричат интегрални науки.
.
.
Традиционно конференцията приключи с тематично парти
.
.
Текст и снимки: Здравен навигатор
Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече