Протекоха при засилен интерес от страна на специалисти от цялата страна. Имате възможност да научите повече от ключови участници в събитието, които направиха коментари пред Здравен навигатор.
Превърналият се в традиция форум се проведе от 30 октомври до 1 ноември в София. На едно място се събраха известни чуждестранни и български дерматолози, които в рамките на няколко дни обсъждаха интересни клинични случаи, редки заболявания, най-новите тенденции в областта на дерматологията и обмениха опит.
Повече за събитието – от проф. Д. Господинов и доц. С. Василева:
Проф. Димитър Господинов

Проф. Господинов, кажете с какви впечатления останахте от събитието, което се проведе?
Изключително доволен съм от създадената традиция. Самият аз съм участвал в първите Ноемврийски дерматологични дни, които се провеждаха в много по-тесен формат. Днес те вече са прераснали в общонационално събитие, което събира почти всички дерматолози от цялата страна. На този форум ние съобщаваме теми, свързани с изключително редки синдроми и заболявания, казуистични случаи, част от които са просто брилянти в световната дерматология. Младите колеги имат възможност да получават информация на най-високо ниво. Получават се и много интересни дискусии за всеки един отделен случай. Чест прави на докладчиците, че те наистина успяват да отговорят компетентно на изискванията на аудиторията.
Конференцията се провежда за 24-ти път и тя носи името на нашия учител проф. Асен Дурмишев, който е основател на тези дни, които се превърнаха в традиция и станаха учебен форум за няколко поколения български дерматолози.
Същевременно с това, много от фармацевтичните фирми имат възможност, организирайки свои симпозиуми и използвайки за лектори водещи специалисти, не само от България, но и от Европа, да запознаят аудиторията с нови медикаменти, с нови схеми за лечение на различни заболявания, както и с всички новости, свързани с красотата на човека.
Вашият екип представи много интересни случаи.
Всяка година екипът на Плевенската клиника представя интересни случаи. Като университетска клиника ние сме прицелно място за терапия на пациенти с неуточнени диагнози и при нас постъпват много пациенти от всички краища на България за диагностично уточняване. Един такъв процес изисква време, изисква интелектуално напрежение, четене на нова информация и пр. Там където срещаме затруднения се обръщаме и към наши колеги от другите клиники от университетската болница в Плевен, от други специалисти в България, а понякога и от чужбина.
Доц. Снежина Василева

Доц. Василева, кажете с какви впечатления останахте от конференцията?
Тази конференция се организира за 24-ти път. Това е вече една наистина утвърдена традиция, която дерматологичната общност очаква, има необходимост от нея и тя се случва. Ние непрекъснато наблюдаваме интересни случаи; случаи, които са редки в дерматологичната практика. Тези случаи трябва да бъдат споделени именно на този форум. Разбира се, има и други форуми, на които ние споделяме натрупания през съответната година опит, но тази конференция специално е предназначена за споделяне на клинични, казуистични случаи.
Трябва да споделя, че такива дерматологични дни са традиционни за френската дерматологична школа. Те се организират ежегодно в началото на месец декември. Нашите от своя страна се провеждат в София през месец ноември. Те се посещават от дерматолози от цялата страна, протичат много интензивно, залата е непрекъснато пълна, което е показателно за интереса към събитието.
Нещо много съществено, което искам да отбележа е, че имахме възможност да слушаме лекции от страна на чуждестранните гости, които не просто са на европейско ниво, а на световно. Това са световно известни имена, които изнесоха доклади на нашия форум.
Аз като един от организаторите и като един от хората, които са отговорни за изготвянето на научната програма на събитието, не мога да кажа от какво съм впечатлена най-силно, тъй като оценката ми е пристрастна. За мен бе важно, че от началото на събитието до края, то протече гладко и при много засилен интерес.
.
.
.
Снимки: Здравен навигатор
Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече