Се проведе от 12 до 15 май 2016 в Поморие. Повече за форума ще имате възможност да прочетете и през следващата седмица.

В рамките на няколко дни специалисти от различни области, но най-вече ревматолози, коментираха новостите в областта, световните практики и как те да бъдат от полза и на пациентите в България.

Днес имате възможност да се запознаете с интервю на проф. Р. Стоилов, председател на Българското дружество по ревматология, като с още отзиви от събитието ще ви запознаем през следващата седмица. В рамките на месец ще подготвим и специален дайджест за вас от събитието. Освен това, ще имате възможност да прочетете повече и по проблематиката, която бе дискутирана по време на организираните от фармацевтичните компании Amgen и Egis сателитни симпозиуми, в рамките на националната конференция.

Проф. Стоилов, проведохте юбилейна национална конференция по ревматология. Бихте ли споделили впечатленията си от събитието.

Поводът действително е празничен, тъй като отбелязахме 25 години от обособяването на специалността Ревматология. Конференцията не се различава много от останалите форуми, тъй като ние традиционно, на всяка наша конференция разглеждаме най-новите тенденции и направления в развитието на ревматологията, новите достижения, гайдлайни и всичко това, което сме натрупали като опит.

Форумът дава възможност на колегите да се срещат помежду си, да се видят с различни специалисти и да обменят опит с тези колеги от онези специалности, с които имаме допирни точки.

Имаше доста интересни лекции, като една от тях бе изнесена от вас самия и бе посветена на проблема с остеопорозата.

Остеопорозата при анкилозиращ спондилит е доста подценяван и неособено търсен въпрос от нас и целта на тази лекция бе да се обърне внимание на колегите, че е възможно да се изяви остеопороза, като тя върви успоредно с възпалителния автоимунен процес, влошава се качеството на костта и се повишава честотата на фрактурите на гръбначния стълб и на бедрената шийка.

На какво акцентирахте при подготовката на конференцията.

На първо място бих казал, че определихме основните проблеми, които ще дискутираме на събитието. Видяхте, че дискутирахме редица проблеми на възпалителните и ставни заболявания, начините за лечение, новите стратегии за лечение, новите лекарствени продукти, коментирахме кой от определените медикаменти на какъв етап от развитието на болестта трябва да бъде приложен, дискутирахме консенсуси от други държави, които са приети от съответните съсловни организации и пр. Много интересна бе и тематиката, свързана с лечението на васкулитите и колегите имаха възможността да споделят своя опит.

Мога да кажа също, че с колегите направихме своеобразен ъпдейт на консенсусите на Дружеството, като решихме да приемем препоръките, дадени в световен мащаб.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече