Форумът се проведе край Варна в края на септември – началото на октомври. Очаквайте отзиви и на чуждестранни специалисти.

Българското дружество по Клинична лаборатория проведе юбилейна X Национална конференция по клинична лаборатория с международно участие, както вече ви информирахме.

Форумът се състоя в периода 29 септември - 1 октомври 2016 г., к.к "Златни пясъци".

Днес ви представяме коментар на проф. Д. Свинаров, като ще имате възможност да се запознаете и с мнение на някои от чуждестранните гост-лектори, участвали в събитието.

Проф. Д. Свинаров


Проф. Свинаров, проведохте Х-та национална конференция по клинична лаборатория. Имаше доста интересни лекции по време на форума, а Вие бяхте и председател на първото пленарно заседание. Бихте ли коментирали кои според Вас бяха най-интересните моменти в рамките на този панел?

Действително изборът на лекции и лектори по време на тазгодишната конференция бе оптимален. Първият лектор, който е известен лабораторен специалист от Франция, с изключително сериозни международни ангажименти и позиции – проф. Бернар Гоже, представи не просто философията и бъдещето на развитието на т. нар. тестове при леглото на болния, но и показа основните направления, в които се развива нашата дисциплина и как тя взаимодейства не само на клинично равнище с лекарите, които полагат грижи за пациентите, но и как се изменя цялата среда за полагане на здравна грижа. Този тип тестове представляват само един от елементите, които променят същността на съвременната медицина. Съвременната медицина става персонализирана, тя е профилактична медицина и най-важното от всичко – съвременната медицина не е в ръцете само на лекаря специалист; напротив – пациентът остава основната фигура, центърът и то не само защото той е обект на грижа и превенция, но и поради факта, че той взима собственото здраве в своите ръце. Той е този, който следи промяната в основните си физиологични и биохимични параметри; развитието си във всички съзнателни възрасти и чрез технологиите на съвременния ден, може да контролира и да предсказва развитието на здравното състояние, както и да вземе в ръце развитието за управлението на собственото си здраве. Това е същността и това, което ще се промени в утрешния ден – пациентът ще стане център; той ще ходи при лекаря и ще иска съответните действия, тестове, грижи, хоспитализация или съответни профилактични мерки. Това е основната промяна, която ще се случи в следващите няколко години.

В този смисъл, тестовете при леглото на болния представляват много интересна алтернатива на класическата лабораторна медицина. Това ще рече – големи, централни лаборатории, с мощна съвременна, изключително добре произведена и качествена апаратура, със съответните гаранции.

В момента, в който състоянието на болния изисква да видим например колко е кръвната му глюкоза, дали има показател, който да докаже, че сърцето не е добре, и че започва недостатъчно хранене, т.е. настъпва процес на остър коронарен синдром, който може да бъде начало на миокарден инфаркт или друго усложнение, на секундата, със съвременни технологии, е възможен следният сценарий: в операционната хирургът извършва сложна операция, като се налага да отстрани тумор, който е с много метастази в жизненоважни тъкани и органи. Въпросът е докъде да се стигне като отстраняване, какво да се запази, за да може от една страна да бъде отстранен целият тумор, а от друга – да не се стигне до увреждане на здрава тъкан и пр. Съвременната технология, на базата на лабораторни принципи може да осигури отговор и вече има изключително сериозни прототипи и перспективи. Това се нарича електронен или йонен нож, който в момента на разрязването на тъканта я изпарява, превръща я в йони, дава йонен спектър на молекулите от тази тъкан, със закъснение от 0,7 от секундата. На екран хирургът може да види ясно границите между здравата и туморната тъкан, в момента, в който извършва разрязването и отстранява тумора. Този апарат тежи само 12 кг, като прототипите, с които е започнато са били от порядъка на стотици килограми. А сега вече говорим за апарат, който има много по-големи възможности, преминава границата между клиника и лаборатория, защото е в операционната зала, и защото в момента на извършване на операцията, "казва" кое е здрава тъкан и кое е тумор. Дотам отиват възможностите. Дали това е футурология?! Не бих казал, защото това се работи изключително сериозно и вече има направени проспективни клинични проучвания при над 3000 пациенти. Прогнозата обаче е, че този подход няма да навлезе в клиничната практика след 1-2 години.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече