Това отчетоха някои от ключовите участници в събитието пред Здравен навигатор.

По инициатива на Българското Дерматологично Дружество се проведоха ежегодните Софийски дерматологични дни – "Проф. Асен Дурмишев". Събитието се проведе в София от 3 до 6 ноември 2016 година, в хотел "Маринела".

В рамките на няколко дни, специалистите коментираха теми като: IgA линеарна дерматоза при дете; Цикатризиращ пемфигоид; Lichen planus anularis; Syndroma Rowell; Субакутен кожен lupus erythematosus с мутилация на носа; Рецидивираща pyoderma gangrenosum в асоциация с acne inversa; Лечение на инфантилни хемангиоми с локален тимолол – описание на два случая; Локално лечение с тимолол при хемангиоми – обобщение на 25 случая и др.

Повече за форума – от някои от ключовите участници в него:

Чл. кор. проф. Цанков


Проф. Цанков, приключи 25-то издание на "Софийски дерматологични дни". Вашата равносметка за форума каква е?

Аз от 25 години съм в Организационния комитет на "Софийски дерматологични дни" и трябва да кажа, че "живея" с това събитие, защото това е един от нашите представителни форуми. Освен това, то има и международен отзвук.

Нашите възпитаници, на болница "Токуда" се представиха с доста хубави презентации. Това се дължи на факта, че сме много взискателни към тях. Аз съм противник на прекалено либералното отношение към младите и подрастващи лекари, трябва им малко авторитарен подход, разбира се в рамките на една академична толерантност. Смятам, че успяхме да постигнем това и затова те се представиха добре.

Много съм доволен, че имахме много известни чуждестранни лектори. Сред нас беше един от колосите по отношение на болестта псориазис. Между нас беше и проф. Кол, който се е заел с хирургичното лечение, а след това и с проследяването на болните с хидраденитис супуратива; едно заболяване, което уврежда силно психиката на болните и прави техния ежедневен живот много труден, а понякога дори и невъзможен.

Радвам се, че отново имахме една голяма група от нашите македонски приятели. В конгреса взеха участие повече от 20 души от Македония, които изнесоха интересни клинични случаи.

Няма как да не спомена и участието на проф. Сурхаузен. Това е една фигура, която тепърва ще се развива в световната дерматология. Той завежда Катедрата по патология в Маастрихт и работи по едно сравнително рядко заболяване, трудно за диагностициране – карцинома на Меркел.

В заключение мога да кажа, че това бяха едни от най-успешните дерматологични дни, които сме провеждали. Имахме голяма посещаемост и присъствие по време на цялото събитие. Този форум има на първо място образователен характер, защото младите дерматолози имат повод и възможност да се поучат от по-опитните си колеги, които представят както клинични случаи, така и доклади. На второ място, трябва да кажем, че нашите събития извън конгресната зала също протекоха много успешно; колегите се забавляваха. Ние сме една общност, която не е много голяма, общо сме около 400 души дерматолози в България, но традиционно сме една от най-сплотените общности. На трето място, трябва да кажа, че оттук нататък продължаваме, като нашата цел е не само да имаме възможност да показваме нашите знания в България, но и в чужбина, както е било навремето. В този смисъл съм много горд с книгата, която издадохме аз и моите ученици – "Псориазис като системно заболяване". Тя беше издадена от немското издание Lambert Academic Publishing, излезе на английски език и ще има достояние в целия свят. Това е една от първите книги на тази тема в света, с което съм горд.

Проф. Господинов

(Проф. Господинов - вдясно на снимката - с част от екипа си)

Проф. Господинов, бяхте председател на сесията за редки и наследствени синдроми. Какво ви направи най-силно впечатление на този панел?

Научната програма бе така подбрана, че всъщност аз бях в председателството на една сесия, в която нямаше представяне на случаи от Клиниката в Плевен, която ръководя. Затова в този смисъл не бих могъл да похваля моите млади колеги и специализанти. Трябва обаче да кажа, че всички случаи в сесията бяха изключително интересни, което между другото е оценка и на нашите гости от чужбина. Бяха разгледани уникални случаи, като изключително впечатление направиха няколко съобщения, свързани с лечението на детските хемангиоми; едно много тежко козметично състояние, което с течение на възрастта може да има и доста по-сериозни последствия. Лично аз останах много удовлетворен от факта, че младите колеги представящи случая, показаха една много висока теоретична подготовка, доказаха изградени навици за подготвяне на научна презентация и най-вече изложение, което беше изключително точно.

Какви случаи представиха Вашите ученици?

Плевенската клиника традиционно има за топици в своята научна дейност съединително-тъканните автоимунни заболявания. Точно в тази област ние представихме четири случая, които нескромно ще бъде да кажа, но бяха добре разработени и представени. Имахме интересна презентация на случай с хронична уртикария, която дължеше на три паразита, проследени във времето, а също така един интерес случай на пациент, който се включва в групата на саркома на Капоши при болни от СПИН; пациенти, с които ние предстои да се срещаме все по-често, защото това е и световна тенденция. В този смисъл се стремихме като цяло да обогатим иконографията на редките болести и синдроми, на трудно диагностицираните случаи, за да спазим завета на нашия учител проф. Дурмишев – редки, клинични наблюдения, които първо трябва да бъдат едно доказателство за това, че младите хора могат да строят диференциално-диагностичен план, да изработят правилна диагноза и да лекуват правилно.

Това е заветът на конференцията и нейно мото, която вече 25 години се провежда и с всяка изминала година тя достига все по-високо ниво.

Доц. Матеев


Доц. Матеев, приключи вече 25-то издание на "Софийски дерматологични дни". На форума бяха изнесени доста интересни лекции и имаш немалко гост-лектори и от чужбина.

Без излишна скромност мога да оценя изминалите 25-ти "Софийски дерматологични дни" като едни от най-успешните в историята на този форум. Те са вече юбилейни, в една хубава възраст на зрялост, ако мога така да се изразя, ние израснахме професионално с този форум. Дните се организират по идея на проф. Асен Дурмишев, който за съжаление отдавна не е между нас, но тези дни носят неговото име и с духа и смисъла, който той вложи при тяхното създаване.

На тези дерматологични дни по традиция се представят редки клинични и казуистични случаи. В тази връзка те са едно великолепно училище за младите дерматолози, макар да не е афиширано, реално таргета на това събитие са младите дерматолози. Независимо, че се насочваме към тях не изключвам и всички нас, защото човек се учи докато е жив, а дерматологията е едно огромно море и ние винаги оставаме с нещо ново от тези дни, които провеждаме.

Вие бяхте модератор на доста от сесиите. Какво ви направи впечатление?

Първото, което ми направи впечатление бе огромното желание на младите хора да презентират. Имаше болници, катедри и клиники, които представиха по 10-16 случая. Преди време те изпитваха известен страх, докато сега е точно обратното и те имат желание да застанат зад катедрата и да демонстрират своите знания и подготовка по конкретни случаи. На второ място, забелязах едно настъпление, в добрия смисъл на думата, с един нов арсенал на фармацевтични и козметични фирми с нови, много сериозни препарати за лечение на социално-значими заболявания. Освен това, козметичните фирми представиха нови продукти, по-ефикасни, по-модерни и правещи ни по-красиви от старите продукти.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече