Форумът се проведе от 2 до 4 декември в Трявна. Представяме коментари на някои от ключовите участници в събитието.

По традиция и през този декември, в Трявна се проведе XIX научно-практическа конференция по дерматология и венерология. Събитието се организира от БДД-клон Плевен, като през тази година премина под наслов "От възможното към действителното".

Представяме ви отзиви от форума от някои от ключовите участници в него.

Проф. Господинов, организатор на Конференцията

Проф. Господинов, проведохте XIX научно-практическа конференция по дерматология и венерология. Бихте ли направили своеобразно обобщение на форума.

За мен това беше поредната успешна конференция, която организира екипът на Университетската клиника по дерматология в Плевенския университет. Това бе XIX-та поред конференция, което означава, че последните 19 години активният сезон на Българското дерматологично дружество завършва с този форум. Традиционно ние провеждаме конференцията в Трявна, един прекрасен град, символ на българското Възраждане, с много настроение и много възможности за обмен на впечатления, социални контакти, запознанства и т.н.

През тази година темата на конференцията беше "От възможното към действителното" и аз съм много щастлив от факта, че в научната програма, пленарните лекции обхванаха три големи направления в съвременната дерматология – терапията на кожните заболявания, новите постижения в дермато-козметиката и естетичната дерматология, както и лазерните технологии, които се използват както в терапевтичен, така и в естетичен аспект.

Конференцията бе посетена от около 180 регистрирани дерматолози, но участниците бяха много повече. Бяхме подкрепени от изключително висок брой фирми, от фармацевтичната индустрия, които на практика дават възможност ние да организираме нашето мероприятие безпроблемно.

Доволен съм от това, че отново имахме гости – наши колеги и приятели от Македония, Сърбия и Черна гора. За пръв път в България се направи промоцията на XV Spring симпозиум на Европейската академия по дерматология и венерология за 2018 г., който ще се състои в Будва, Черна гора; лично представен от президента на Организационния комитет – проф. Предраг Щилет. А проф. Милош Николич изнесе една чудесна лекция от Университетската клиника в Белград, отнасяща се за някои имунологични и клинични аспекти при заболяването подостър кожен лупус и системен лупус еритематозус. Проф. Николовска от Клиниката в Скопие, проф. Бинич от Клиниката в Ниш, които са традиционни наши лектори, също изнесоха интересни доклади. За жалост, приятелите ни от Букурещ не успяха да пристигнат, но вероятно това ще се осъществи догодина.

Т.е. мога да кажа, че форумът се оформя като едно мини-Балканско събитие, пълно както с много емоции, така и с много настроение.

Кои лекции Ви направиха специално впечатление?

Бих отличил лекцията на проф. Николич, тъй като самият аз имам професионален интерес в тази област. Като цяло обаче мога да кажа, че лекциите бяха много интересни, особено тези, които изнесоха гост-лекторите ни. Една много интересна лекция, която поставя много въпроси бе финалната лекция, а именно – "Бъдещето на дерматологията", изнесена интерактивно от чл. кор. проф. Н. Цанков и д-р Иван Богданов.

Научната програма включваше и най-интересни други случаи. Напомнихме си стари и по-нови неща за хламидиалната инфекция. Нещо друго, което е важно да отбележа – фирмените симпозиуми отдавна вече не са само една обикновена продуктова презентация за отделни медикаменти, а представят новостите в патогенезата на различните заболявания, които са прицелни за лечение със съответния медикамент. Участваха абсолютно всички производители на биологични продукти за лечение на псориазис и това се случва за първи път в България. За първи път чухме и презентация за първото биоподобно средство за лечение на псориазис.

Проф. Бинич, Ниш, Сърбия

Проф. Бинич, изнесохте интересна лекция и имаше доста оживени дискусии в залата. Разкажете накратко какви бяха акцентите в презентацията Ви?

Постарах се да изготвя списък на препаратите, които могат и се ползват от жени, които са бременни. Ние като лекари естествено се срещаме и с бременни жени, които съвсем нормално се страхуват от използването на едни или други медикаменти. Наша е задачата да им кажем какво могат да използват и кое е противопоказно. Не са малко случаите, при които се стига до алергии, до прояви на псориазис или други дерматологични заболявания и тогава ние като специалисти трябва да сме наясно какво можем да назначим като терапия при тези бременни жени. Добре е, че на пазара има достатъчно медикаменти, които могат да се използват от тези жени, без да се навреди на бременността.

Антихистамини също могат да се назначават, но е важно да се знае от коя генерация са и дерматологът трябва да е наясно каква доза и как следва да се приложи.

Споменахте и за приложението на кортикостероидите, от употребата на които се притесняват бременните.

Кортикостероиди също биха могли да се прилагат при бременни, но в по-ниски дозировки и по-леки форми. Такива могат да се прилагат и при малките бебета, стига да са назначени от дерматолог. Ние като специалисти дерматолози не се притесняваме от използването им, тъй като те няма как да навредят на пациентите, на които са изписани.

Какво бихте казали на колегите си от България?

Аз съм много доволна от сътрудничеството с тях, смятам, че то е прекрасно. Присъствам тук за трети път, много се радвам, че отново дойдох и благодаря за поканата на проф. Господинов.

Проф. Николовска, Скопие, Македония

Проф. Николовска, кажете с какви впечатления останахте от конференцията, която се проведе в Трявна?

Преди всичко искам да благодаря на проф. Господинов, защото съумява да съчетае научна част с практически случаи, които се излагат по време на форума, а също така допринася за по-доброто сътрудничество и приятелство помежду ни. Неслучайно, всички специалисти, които са поканени от чужбина да участват в тази конференция, идват тук с голямо желание. Винаги имаме възможност да чуем и да обсъдим нещо ново, актуално, да споделим опит и пр. Т.е. за мен тези конференции са много полезни.

Нещо друго, което ми прави много приятно впечатление е, че на тези форуми винаги присъстват и млади специалисти, специализанти, така че да се запознаят с опита на своите по-възрастни колеги.

Вие какво представихте на колегите си от България?

Имах възможност да представя различни терапевтични подходи – като се започне от консервативните, мине се през лазерите и се стигне до комбинираните такива. Впоследствие се получи много оживена дискусия. С колегите от България, които работят с лазери, обменихме мнения, с какви параметри и лазери работят и пр.

Вас специално какво Ви впечатли от лекциите, които чухте?

Хубавото е, че презентациите бяха свързани със случаи от практиката, бяха интересно представени, като се акцентира на проблеми, които са много важни в работата на специалистите по дерматология. Представиха се последните препоръки за работа, новостите в областта, така че максимално да се изяснят някои въпроси, касаещи диагностицирането и лечението на определени заболявания. Много интересна беше и лекцията, посветена на терапията при бременни жени, тъй като е важно да знаем какво можем и какво не можем да назначаваме като лечение при този тип пациенти.

Какво е Вашето послание към колегите Ви?

На първо място искам да изразя благодарността си за това, че ежегодно организират този форум, на който можем да споделим опит, да актуализираме знанията си, както и да затвърдим приятелските си отношения. Смятам, че много от проблемите ни са общи, разбираме се чудесно, имаме общи проекти и се надявам така да продължим и занапред.

Проф. Господинов заедно с доц. Матеев.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече