Форумът се проведе на 26 и 27 май 2017 г. в София.

В периода 26-27.05.2017г. в хотел Хилтън се проведе високоспециализиран курс – Вътреставни и периставни манипулации под ехографски контрол при пациенти с възпалителни , дегенеративни и обменни ставни заболявания. Гост-лектори бяха проф. Неманя Дамянов, президент на Сръбското дружество по ревматология и бивш генерален секретар на Европейската лига за борба с ревматизма -EULAR-, д-р Микаела Мику от Румъния, редовен преподавател към Курсовете по мускулноскелетна сонография под патронажа EULAR, както и специалисти от водещата клиника по ревматология към МУ София –доц. Цветанка Петранова , д-р Родина Несторова , д-р Силвия Маринчева , д-р Цветослав Георгиев и д-р Николай Стоилов. Събитието се проведе под патронажа на Българското научно дружество по ревматология – модератори бяха проф. Рашо Рашков и доц. Иван Шейтанов.

Основната цел на курса бе да представи основните техники на провеждане на вътреставните и периставни манипулации под ехографски контрол , който осигурява прецизност и точност на извършваната медицинска процедура, в сравнение с манипулациите извършвани на "сляпо”, при които нараства риска от грешки и последващи усложнения компроментиращи лечението и извършващия манипулацията лекар. Представени също така бяха и резултати от множество международни проучвания , както и собствен опит, оценяващ терапевтичната ефикасност на локалното лечение с кортикостероиди, локални анестетици, хиалуронова киселина , PRP -богата на тромбоците плазма- при ревматичните заболявания.

В курса взеха участие специалисти по ревматология , ортопедия и физиотерапия, информира доц. Иван Шейтанов -на снимката-.

Представяме ви кратки интервюта от форума:

Вътреставно инжектиране под ултразвуков контрол - бъдещето на лечението на остеоартроза

Според д-р Родина Несторова тази иновативна техника гарантира много по-голяма точност при поставянето на медикаменти и е доказано ефективна при процеси, засягащи коляното и първа карпо-метакарпална става

Д-р Несторова, в момента тече Курс по ултразвукова мускулно-скелетна ехография и предстои да изнесете лекция пред Вашите колеги. Каква тема избрахте и защо?

Моята лекция е посветена на остеоартрозната болест и по-специално нейното лечение с лекарства, поставяни под ултразвуков контрол. Задачата ми е да представя всичко актуално, което се използва по света до момента - кои стави се инжектират, по какъв начин и чрез какъв достъп и най-вече - дали ефективността на един препарат е по-голяма при поставяне под ултразвуков контрол, отколкото чрез палпаторен начин. В моята лекция съм събрала опита на света. Представям всяка една става поотделно, като имам изводи за точност на поставянето под ултразвуков контрол - дали тя е достатъчно голяма, сравнено с други образни методи и с т.нар. сляпо поставяне. Друг акцент е въпросът дали ефективността при всяка една става под ултразвуков контрол е по-голяма от тази при поставяне на сляпо по старата техника.

Изводите ми са: Да, точността е много голяма, когато инжекцията се постави под ултразвуков контрол, както сравнено с други техники, каквато е например флуороскопията, така и сравнено с палпаторната техника. Тоест, при всички стави така ние имаме по-голяма точност при остеоартрозната болест. В същото време, говорейки за ефикасност, има доказана такава единствено при коляното и при първа карпо-метакарпална става. Колегите трябва да знаят, че текат изключително много клинични изпитвания по въпроса какво трябва да се инжектира - с плазма, обогатена с тромбоцити, с хиалуронова киселина, с колагенови инжекции. В различните точки на света в момента въпросът се проучва и бъдещето ще покаже дали този метод е по-подходящ от палпаторния за всички стави.

Проф. Неманя Дамянов: Имате отлични ревматолози, които познават в детайли науката ревматология

Проф. Дамянов от Института по ревматология в Белград - Главен секретар на Европейската лига за борба с ревматизма -EULAR-, беше един от чуждите гост-лектори на Курса по ултразвукова мускулно-скелетна ехография, проведен между 13 и 15 януари в град София

Проф. Дамянов, Вие сте организатор на научната част на Курса по ултразвукова мускулно-скелетна ехография - какви са ключовите акценти?

В ревматологията, неврологията и други дисциплини лекарят предписва много медикаменти, които се поставят под формата на инжекции, и при тези интервенции трябва да са налице прецизност и добра видимост. Използвайки ултразвук, ние може да видим ясно структурата на тъканта, достъпа на иглата и знаем какво точно правим. По-малка е вероятността да засегнем нерв или кръвоносен съд и интервенцията лесно се изпълнява успешно. Именно в това е същината. Лекарят трябва добре да познава технологията, анатомията и естеството на манипулацията - как правилно се борави със сондата, как се държи иглата и т.н.

Днес Вие имате две лекции, какво ще представите на българските си колеги?

Първата ми лекция засяга темата как се позиционират сондата и иглата и как се достигат различните структури при ултразвуков контрол. Другата ми лекция е посветена на специфичните интервенции при скочна става, коляно и субталарна става, която е всъщност най-трудна за манипулации.

Какво е Вашето послание към българските Ви колеги?

Чувствам се отлично приет сред колегите от България. Имате прекрасни ревматолози, които са много опитни и познават в детайли науката ревматология. Целта ни на тези събития е да обогатим знанията си в сферата и да обменим опит от нашата практика.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече