Форумът се състоя на 9 и 10 юни в София. Днес ви представяме кратко интервю с председателя на Българско дерматологично дружеството – доц. Гр. Матеев.

През следваща седмица ще имате възможност да се запознаете с още отзиви от събитието, което за изненада на организаторите, събра много участници в залата.

Доц. Гриша Матеев, председател на Българско дерматологично дружество


Доц. Матеев, проведе се поредният Мастър клас "Лазерни и енергийно базирани устройства в дерматологичната практика”. Какво бихте обобщили като по-интересно от форума?

Проведе се поредната дерматологична среща за годината, като нашият календар е доста наситен. Едва ли има българско медицинско научно дружество, което да разполага с такава програма като нашата. Вече сме в средата на годината, в средата на мероприятията, като най-доброто ни и силно събитие предстои – това са Софийските дерматологични дни, които са най-масово посетени.

Що се отнася до въпросния Мастер клас, то той има своето място в дерматологичния календар. Ние го провеждаме за трети път и това е едно естествено продължение на Лятната академия по практическа дерматология и естетична медицина, която се правеше от ВМА. Сега ние продължаваме събитието под тази форма. Първият Мастер клас беше за витилиго, а този сега е по лазери и енергийни системи в дерматологията. Това е изключително иновативна, съвременна теория и практика. Самият аз съм изненадан от огромния интерес и масовото присъствие на дерматолози. Ние очаквахме не повече от 50-60 души, а тук се събраха над 160 души, които се регистрираха.

В рамките на форума се показаха най-новите технологии и методики за лечение на съдови малформации на кожата, на немеланомни кожни тумори, на различни дефекти на кожата, методи за епилация и методи за подмладяване на кожата. Те са не само нови като техники, но и нови като принципи на лечение в дерматологията. Гаранция за това е, че те са изнесени наистина от елита на европейската лазерна медицина. Тук присъстваха 6 души от най-висшето ръководство; най-големите специалисти от Европа по лазерни технологии. Това са колеги от Италия, Лондон, Канада, Румъния, Германия и пр.

Направи ли Ви нещо впечатление от презентациите, които те представиха в рамките на събитието?

Всичко в техните презентации беше впечатляващо. На първо място – професионализмът, иновативността; те работят само с най-нови апарати, с най-нови технологии; с една сравнително голяма популация, имаща отношение към статистически значимите резултати. Те не показват единични случаи, те показват практика, която включва в себе си стотици случаи. Освен това, направи впечатление, че чисто кожни заболявания, които ние приемахме, че се лекуват само медикаментозно, се оказва, че могат да се лекуват и с лазер. Това са болестта на Дарие, някои други заболявания, онихомикозите; все заболявания, които ние класически лекуваме с лекарства.

Какво пожелание бихте отправили към колегите си?

Пожеланието ми е всеки да има лазер, но това е много скъпо, защото един хубав лазер струва над 100 000 евро, като те в повечето случаи не са поливалентни, а се купуват за определени патологични процеси. Т.е. ако даден дерматолог наистина иска да обзаведе един хубав лазерен център, който да дава помощ с необходимото качество, той трябва да притежава поне 3-4 лазера. Пътят обаче е този и полека лека всички ще започнем да се обзавеждаме с такова оборудване.

.

.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече