Както ви информирахме, събитието се състоя на 9 и 10 юни в София. То бе организирано от Българското дерматологично дружеството.

Днес ви представяме още коментари на някои от ключовите участници във форума:

Чл. кор. проф. Н. Цанков

Проф. Цанков, проведе се поредният Мастер клас на Българското дерматологично дружество. Бихте ли казали какъв бе основният топик през тази година?

През тази година темата на нашия Мастер клас бе посветена на лазерни и енергийно базирани устройства, които се използват в дерматологичната практика. Знаете, че в последните години в целия свят, от който не изоставаме и ние, навлязоха различни естетични процедури с цел подобряване на външния вид, както на жените, така и на мъжете. Същевременно с това обаче, бяха дискутирани и бяха изнесени много интересни доклади за терапевтичното въздействие на лазерите при различни тумори на кожата, при нарушения в кръвоснабдяването на кожата, при хемангиоми и пр. Дискутираше се също лазерната терапия на ноктите; става въпрос за един нов в световен мащаб метод и се коментираха резултатите от него.

Вие изнесохте лекция за големите постижения на българската дерматологична школа. Бихте ли очертали акцентите от Вашата презентация?

Ние имаме славна история като специалност, с която можем да се гордеем. Всичко започва с откриването на първото кожно отделение в Александровска болница през 1897 г. Тогава първият завеждащ отделението е д-р Стоянович, след това д-р Христо Стамболски, който е бил професор по анатомия. Най-голямата фигура обаче в нашата област е проф. Берон, една изключителна фигура, която съчетава в себе си както патриархално-патриотичното българско мислене, така и един широко отворен към света мироглед. Берон строи първата клиника, която сега се намира в Александровска болница. Той създава първата научна школа в българската дерматология. Берон е известен с много неща в нашата област; прави лечение, което за годините си е много интересно и т.н.

След това идва проф. Попхристов. Той също е една изключителна личност; включва се и организира ликвидирането на ендемичния сифилис в България. Освен това, навремето той създава тази широка мрежа от диспансери. Той е един изключителен дерматолог, човек и организатор, и както споменах по време на лекцията ми – неговото откритие, заедно с проф. Васил Балабанов и д-р Иван Богданов, за първи път говорят за качествата на стафилококос епидермидис; те зачекват темата за микробиома, която сега е изключително актуална в целия свят.

Двете неща, с които българската дерматология има основателни причини да се гордее, са високопланинската климатотерапия, която започва през 1953 г., а след това поради настъпилите събития бе прекъсната, но впоследствие бяха направени опити да бъдат възстановена. След това, с д-р Здравка Дерменджиева и Токуда болница организирахме в Белмекен таласотерапията като метод за лечение на псориазис; нещо, с което сме известни и в Европа.

През 1923 г. се създава Българското дерматологично дружество, което е първото дружество в България по тясна медицинска специалност. С върхове и спадове ние вървим напред, като аз мисля, че няма друга специалност в българската медицина с такъв международен отзвук и толкова много публикувани статии, монографии, становища в света. В това отношение по време на презентацията ми показах и едно списание от Филаделфия, което е с импакт фактор, на което аз съм редактор, заедно с колежката Жана Казанджиева, и където ние разглеждаме кожните болести като системни такива. Към това списание бе проявен много голям интерес в световен мащаб и към двете книжки, които бяха публикувани. Горд съм, че през миналата година в Германия отпечатаха една книга на моите ученици и на мен самия, която е посветена на темата с псориазиса като системно заболяване. Досега за нея има излезли две рецензии в международни списания и смятам, че ще има още. Гордея се с тази книга, с моите учители и моите ученици.

Проф. М. Кадурина

Проф. Кадурина, проведе се поредният Мастер клас на Българското дерматологично дружество. Разкажете защо през тази година се спряхте на тази тематика и какви бяха акцентите от събитието?

През тази година темата беше лазерни и енергийно базирани устройства в дерматологичната практика. Избрахме тази тема, защото тя е изключително актуална. Делът на лазерните устройства нараства изключително бързо, има много нови системи, нови начини на въздействие, нови показания за лечение и пр. Това е един Мастер клас, ориентиран към младите хора, които все още може да се каже, че са в своеобразен учебен процес. За тях това е много важна стъпка в тяхното професионално развитие.

Какво Ви направи най-силно впечатление от лекциите, които бяха представени от чуждестранните гост-лектори?

Аз трябва да кажа, че съм много щастлива, че това е едно мероприятие, което включва от една страна Българското дерматологично дружество като организатор, а от друга – имаме участие на Европейската лазерна асоциация. Всъщност това е частично моя инициатива, защото аз съм секретар на Европейската лазерна асоциация и имахме предварителен разговор с борда на организацията, така че тук имахме честта да присъстват една голяма част от хората, които са лидери в Европа в тази сфера. Между тях е Ашраф Ботари, който е вицепрезидент на организацията. Имахме много опитен дерматолог от Флоренция, с голяма лазерна практика, който организира поредица от курсове за обучение на млади специалисти. Имахме също видни гости от Румъния, Испания, Англия и пр. Т.е. коментираха се нови тенденции, нови начини на комбинации, нови приложения за различни болести.

Вие също изнесохте лекция, която бе посветена на лазерите и енергийно базираните устройства за лечение на доброкачествените тумори.

Доброкачествените тумори са образувания, които нямат малигнено развитие. В миналото голяма част от тях се оперираха или се използваха техники, които са свързани с оставане на белези или бяха недостатъчно ефективни. Сега, това което представих бяха както мои случаи, така и наблюдения и изводи от статии в литературата, при които използването на неагресивни лазери води до унищожаването на тези образувания, които както стана ясно са доброкачествени. Т.е. унищожаване на тази тъкан с минимална агресия и максимален резултат.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече